AKTUELNO

Naredni šestomesečni predsedavajući BSEC-om je Turska.

Sastanak Saveta ministara spoljnih poslova država članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), kojim Srbija predsedava, biće održan danas u Beogradu, a učestvovaće i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov koji boraviti u poseti Srbiji.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je ranije da će 35. sastanak biti kruna srpskog predsedavanja.

Istakavši da je za Srbiju predsedavanje BSEC-om privilegija i odgovornost, Dačić je rekao da će akcenat biti stavljen na jačanje saradnje u oblastima trgovine i turizma koje su države članice prepoznale kao sektore sa značajnim potencijalima.

Dačić je ranije ocenio i da predstojeće obeležavanje 25. godišnjice formiranja Organizacije, treba da motiviše sve aktere i podstakne stvaranje novih ideja koje će animirati partnere ne samo iz država članica, već i svih zainteresovanih strana, uključujući i države posmatrače, kao i učesnike sektorskog dijaloga.

Srbija je u Sočiju u julu od Rusije preuzela šestomesečno predsedavanje BSEC-om, koje traje do 31. decembra kada će predsedavajne preuzeti Turska.

Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju osnovana je na Samitu šefova država i vlada 11 zemalja crnomorskog regiona u Istanbulu 1992. godine.

Srbija se 2004. godine priključila ovoj regionalnoj ekonomskoj organizaciji i ove godine treći put predsedava BSEC-om, nakon predsedavanja 2006-2007. i 2012. godine.

Kako je najavljeno potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potpisaće Sporazum između vlada država učesnica BSEC o saradnji u pooći u vanrednim situacijama i hitnom reagovanju na prirodne nepogode i katstrofe koje je izazvao čovek i Dopunski protokol uz Sporazum između vlada država učesnica BSEC o saradnji u pomoći u vanrednim situacijama i hitnom reagovanju na prirodne nepogode i katstrofe koje je izazvao čovek.

I. P.

#Ekonomija

#Ivica Dačić

#Sastanak

#Sergej Lavrov

'