AKTUELNO

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas sa izvršnim predsednikom kineske kompanije CCCC International (China communications construction company) Du Fejom, Memorandum o razumevanju i saradnji na projektu 'Beograd - Južni Jadran', za deonicu Požega - Boljare.

Mihajlović je na konferenciji za novinare rekla da Memorandum podrazumeva izradu projektno tehničke dokumentacije za najtežu deonicu, dugu 107 kilometara, koja će koštati oko 50 miliona evra.

- Da bi se Koridor 11 povezao sa Crnom Gorom, neophodno je da se uradi put od Preljine do Požege, za koji je potpisan komercijalni ugovor vredan 523 miliona dolara, a gradnja će početi sledeće godine u martu - istakla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, na toj deonici radovi će trajati dve godine.

Izvršni predsednik CCCC lnternational, Du Fej rekao je da će kineska firma obezbediti dokumentaciju i način finansiranja projekta.

On je dodao da je izgradnja te deonice autoputa od izuzetnog značaja za Srbiju i kada se u Crnoj Gori završi deonica Bar - Boljare, koju takođe radi ta kineska firma, iz Srbije će moći veoma brzo da se stigne do crnogorskog primorja.

Kineski ambasador u Srbiji Li Mančang rekao je da Kina u Srbiji ima više projekata nego u bilo kojoj zemlji "16+ jedan".

Pročitajte još: Dinar danas bez promene, kurs 118,58

#Auto-put

#Kina

#Zorana Mihajlović

#ugovor

'