AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov prisustvovali su prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save na Vračaru.

- Veoma sam srećan da vam se obratim jer je danas veoma značajan dan u odnosima Srba i Rusa, pre svega zahvaljujem se predstavnicima Ruske federacije na velikoj pomoći  -rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.Kako kaže, ovo je tek početak a na nama je da ovaj Hram završimo, neka ovo bude kuća za sve i još jedan od simbola bratstva Srba i Rusa.- Ova kupola, ovo nebo iznad nas podseća nas na svetost nekih veza, veza Rusije i Srbije. Oluke kroz koje smo zajendo prošlisamo su ojačali koren bratske veze. Danas se ne završava, stepen jedinstva i sloge i ova kupola govori upravo to. 70 Ruskih i Srbpskih umetnika radilo je una njoj - rekao je Vučić.

Vučić se posebno zahvalio predsedniku Putinu, bez koga se, kako kaže, ništa ne bi uradilo na ovo me Hramu. Kao i Sergeju Lavrovu za dobru volju za uspostavljanjem dobrih diplomatskim odnosima.

Foto: Tanjug

- Danas je najveći zadatak da izbegnemo sve zamke oko nas, da čuvamo prijatelje, da težimo miru, razumevanju i izgradnji. Na nama je da završimo ovaj Hram - rekao je Vučić.

Kako kaže, Hram koji je danas najveći na ovom delu Evrope i sveta biće najlepši i najsvetliji.

- Uvaženi članovi vlade, Vaše ekselencije, uvaženi predstavnici kompanija, Ruske akademije umetnosti, draga braćo i sestre, nalazimo se na mestu na kome su Truci daleke 1595. godine spalili telo Svetoga Save. Prilikom obeležavanja 300 godina tog ne milog događaja, rodila se ideja da se na ovom mestu podigne veličanstveni hram, najvećoj dughovnoj i kulturnoj ličnosti - rekao je Njegovo preosveštenstvo Patrijarh srpski Irinej.Kako je rekao, početkom dvadesetog veka bilo je nekoliko neuspelih konkursa za izgradnju hrama. 1939 godine počela je izgradnja Hrama i nažalost prekinuta Drugim svetskim ratom. Tek dolaskom ptrijarha Germana 1958 godine obnovljeno je pitanje nastavka gradnje Hrama.

- Ovom prilikom sa ovoga svetoga mesta, najsrdačnije se zahvaljujemo bratskoj Rusiji i gostodinu Putinu za ljubav prema našem narodu kao i Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Naravno i od sveg srca se zahvaljujemo i Srbiji i gospodinu Vučiću za veliku i dragocenu finansijsku pomoć. Ostajemo u nadi da će nam bratska Rusija i dalje pružati pomoć u oslikavanju Hrama Svetog Save. On će biti ponos Srba i Rusa kao i celog pravoslavlja - rekao je Patrijarh.

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov zahvalio se svima koji su učinili mogućim današnji događaj.

- Izgradnja hrama je jedan od najznačajnijih projekata. Još jednom smo dokazali prijateljstvo naših naroda. Zahvalio bih se patrijarhu Irineju koji nam je ukazao čast da učestvujemo u ovako velelpnom projektu - rekao je Aleksandar Djukov, generalni direktor Gaspromnjefta.

Mozaik na kupoli Hrama Svetog Save završen je i na visini od 65 metara predstavlja Hrista u činu vaznesenja na nebo. Reč je o jednom od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svetu. Ukras, težak 40 tona, sačinjen je u Moskvi, pravljen godinu dana, a potom prevezen u Beograd.

Delo je 90 ruskih umetnika, predvođenih čuvenim Nikolajem Muhinom. Izradu je finansirala ruska firma "Gaspromnjeft" sa četiri miliona evra.

Foto: Tanjug

Korak ka završetku Hrama Svetog Save

Mozaik u oltarskom delu, noseći stubovi, ikonostas i mermerni patos biti završeni do jeseni 2019. godine kako bi u njemu mogle da se obavljaju liturgije. - Izradu je finansirala ruska firma "Gaspromnjeft" sa četiri miliona evra. Velika ruska pomoć bila je motiv Srbiji da za vreme mandata predsednika Aleksandra Vučića izdvoji do sada najveću pomoć, ali ne i konačnu, za završetak radova. Vlada Srbije je, obezbedila 1,2 milijarde dinara za Hram Svetog Save. Hram je mesto okupljanja ne samo Srba, već i velikog broja stranih turista, a kada bude završen biće pokriven sa 15.0000 kvadratnih metara mozaika. Kupola je samo prvi deo od 1.240 kvadratnih metara mozaika, posle toga sledi oko 3.300 metara kvadratnih mozaika u oltarskom delu - rekao je generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković.

#Hram Svetog Save

#Patrijarh Irinej

'