AKTUELNO

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u intervjuu da time što Srbiju stavljaju pred izbor ili sa Rusijom ili sa zapadom, EU čini istu grešku koja je dovela do ukrajinske krize kada se društvo podelilo.

Predsednik Srpskog slobodarskog pokreta Miroslav Parović ističe da politika unutar EU nije jedinstvena.

- EU liči sve više na Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju u svojoj poslednjoj fazo postojanja, budući da su države koje su činile tu federaciju sve više vodile svoju samostalnu politiku, a da su centralni organi postajali višak. Činjenica je da postoji velika kriza, ne samo u EU, već i na globalnom nivou. Stari sistem je umro, a novi se još nije stvorio - kaže Parović, dodajući da Srbija ne sme da pravi poteze na dugoročnu štetu, te je zamrznuti konflikt možda i najbolje rešenje.

Zapad, kako ističe, pravi kolumbijski model od našeg regiona, pa smo tako svedoci brojnih mafijaških grupa, pre svega na Kosovu i Metohiji koja je mafijaška, lažna država pod patronatom NATO pakta.

Direktor Centra za proučavanje globalizacije prof. dr Dejan Miletić smatra da promene postoje, ali je EU i dalje simbol demokratije i ljudskih prava na najvišem nivou.

Foto: TV Pink

- Ako je nešto ideal u savremenom svetu, onda je to ona. Otkud sad Lavrov sa ovom izjavom kada Srbija unapređuje svoje odnose sa SAD? Izjava dolazi u trenutku kada Srbija napreduje na putu ka EU. Ova izjava me je zabrinula, jer Lavrov zna da ima dovoljno uticaja u Srbiji da se u njoj napravi ukrajinski scenario - ističe Miletić.

S druge strane Parović smatra da je američki uticaj od 2000. godine evidentniji u odnosu na ruski, te da nema Rusija svoje vojne baze na Balkanu, već NATO.

- Bondstil nije napravljen da bi održavao veze između Srba i Albanaca ili da bi održavao mir, već da bi štitio poslove šiptarske i crnogorske mafije i štitio viziju stvaranja kartela i ukidanja država. Na raznim primerima vidimo da se ova vizija ispunjava - ističe Parović uz sve neslaganje Miletića koji smatra da su SAD glavni faktor stabilnosti u regionu.

Foto: TV Pink

Parović ističe da EU menja svoju politiku i da je upravo to razlog zašto je Velika Britanija rešila da se povuče iz saveza.

Miletić kaže da od Amerike nije čuo da će doći do ukrajinskog scenarija, već je to čuo od Rusije i to ga brine.

- Tvrdim da se neće desiti nikakav ukrajinski scenario jer radimo samo u interesu Srbije - kaže Miletić.

Celu raspravu dvojice sagovornika pogledajte u nastavku:

#Dejan Miletić

#EU

#Miroslav Parović

#Novo jutro

#Rusija

'