AKTUELNO

Ekonomska saradnja Srbije i Rusije bila je centralna tema jučerašnjeg sastanka predsednika Vučića i predsednika Putina u Kremlju.

Ekonomista Miladin Kovačević rekao je da se sa jedne strane, kada su u pitanju ekonomska pitanja, moglo očekivati to o čemu su se dogovorili predsednici Vučić i Putin.

- Energetika je jedan od ključnih faktora razvoja i industrijalizacije, da ne kažem reindustrijalizacije zato što smo mi sada u jednoj fazi jakog industrijskog rasta. Dve godine, ili malo više, smo u toj fazi zahvaljujući velikim reformama koje su preduzete i zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji. A zahvaljujući nekim međunarodnim okolnostima, između ostalog i pojeftinjenjem novca, odnosno lakšeg pristupa i jeftinijim kreditima i podsticajima, te strane tražnje, proizvodnja je dala veće efekte u izvozu. Tako da, videli smo i sa Rusijom da je samo u ovoj godini izvoz povećan negde za 26 odsto – ističe Kovačević i dodaje:

Foto: Pink.rs, Printscreen youtube

- A što se tiče energetskog faktora, energetske snabdevenosti ili energetske sigurnosti, kako se to kaže, svaka industrijalizacija, svaki rast industrije zahteva veće količine energenata, posebno gasa. On se troši dosta u industriji, nego u domaćinstvima, i ono što vidimo, a to je rečeno na ovoj zajedničkoj konferenciji, predsednik Putin je to govorio, naše potrebe su do sada, recimo, negde na nivou od dve milijarde kubika gasa. One sada rastu na recimo dve i po, možda i tri milijarde kako industrija raste.

Kovačević je odgovarajući na pitanje kada će biti realizovano sve ono što je srpska delegacija dogovorila sa Moskvom rekao:

- Ako je reč o aneksu o snabdevanju gasa, onda je to ono što će biti aktuelno već sledeće godine. Ostali sporazumi se tiču nekih drugih sfera i grana. Reč je o turizmu, o učešću u obnovi železničke mreže, to već znam tu je aktuelan ovaj ruski kredit 800 miliona evra... Ono što je važno, jeste da je ta priča o snabdevanju gasa jedna šira priča. Tu je Srbija u poziciji da sada nekako osigura, da kažemo, svoju energetsku budućnost. I naravno, samim tim razvoj, odnosno industrijalizaciju, a to znači onda da mora biti snabdevena u nekoj perspektivi, bližoj perspektivi, mora da bude snabdevena iz više pravaca – rekao je Kovačević.

#Ekonomija

#Miladin Kovačević

#Rusija

#Srbija

#gasovod

'