AKTUELNO

Stočarska zadruga "K i S 2017" iz Cerovca dobila je od Vlade Srbije preko šest miliona dinara bespovratnih sredstava namenjenih za uvećanje fonda i poboljšanje kvaliteta rasnog sastava u ovčarstvu.

U okviru projekta "500 zadruga za 500 sela", stočarska zadruga "K i S 2017" iz Cerovca, jedina iz Šumadije, dobila je od Vlade Srbije preko šest miliona dinara bespovratnih sredstava namenjenih za uvećanje fonda i poboljšanje kvaliteta rasnog sastava u ovčarstvu.Na predstavljanju aktivnosti zadruge, direktor Goran Dunić rekao je da će se odobrena sredstva koristiti za nabavku uvozne i domaće rase ovaca, kao i za kupovinu stočne vage i mašine za šišanje ovaca.

- U planu je uvoz 60 ovaca i tri ovna uvozne rase 'il de frans' i kupovina 120 ovaca i pet ovnova domaće sjeničke rase - rekao je Dunić.

Prema njegovim rečima, grla će se rasporediti kod zadrugara po pravilima zadruge, a njihova obaveza je da po uvećanju fonda isti broj dobijenih grla vrate zadruzi za buduće članove.

Procenjuje se da će se isplativost ulaganja potvrditi za tri godine.

Nova stočarska zadruga "K i S 2017" okuplja tri člana iz Cerovca i dva iz Donjih Grbica, a svi se već bave ovčarstvom ili stočarstvom.

Projekat ove zadruge su podržali Grad Kragujevac, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj iz Kragujevca i Privredna komora Srbije.

Direktor Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj u Kragujevcu Saša Kostić ocenio je da projekat treba da doprinese uvećanju broja umatičenih grla i poboljšanju kvaliteta ovčarskog fonda u Šumadiji kako bi se iskoristile otvorene mogućnosti za plasman jagnjećeg i ovčijeg mesa na tržišta arapskih zemalja i Kine.

On je najavio pomoć zadruzi kroz stručne obuke zadrugara, u nabavci stočne hrane i plasmanu grla.

U selima na području Kragujevca se ovčarskom proizvodnjom bavi oko 4.000 gazdinstava, ali je ona usitnjena i u proseku ima devet grla po gazdinstvu.

#Donacija

#Privredna komora Srbije

#Srbija

#Vlada Srbije

'