AKTUELNO

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja rekao je da je u Srbiji vidljiv napredak u borbi za zadržavanje i obrazovanje mladih.

Ukoliko se ne preuzmu ozbiljni koraci do 2050. godine, naša populacija bi mogla da se smanji za jednu trećinu, zato je, između ostalog, važno zadržati mlade talente u zemlji, poručeno je na konferenciji "Borba za budućnost počinje danas: Ostanak mladih u Srbiji je prioritet".

Ovoj konferenciji, koju su sinoć organizovali EXIT fondacija i kompanija NIS, prisustvovao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević koji je rekao da je u Srbiji vidljiv napredak u borbi za zadržavanje i obrazovanje mladih.

Kako je kazao, prošle godine je oko 560 studenata upisano na fakultete na kojima se izučava IT preko proširenih kvota, a u petom razredu osnovne škole se "radi" programerska informatika.

Foto: Printscreen Youtube

- Po programerskoj informatici, mi smo hit u svetu. Dešavaju se pozitivne stvari - kaže ministar prosvete.

Šarčević je pomenuo i institut Biosens iz Novog Sada, koji uz pomoć IT-a doprinosi razvoju poljoprivrede, rekavši da je i taj institut poznat svuda u svetu.

Govoreći o budućim planovima ministarstva za podršku mladim talentima, Šarčević kaže da će ono u sledećoj godini imati veći budžet, te da će ceo iznos kredita od 70 miliona evra, biti uložen u digitalizaciju.

- Važan je optimizam i želja. Pozitivan trend koji smo započeli, možemo da nastavimo -poručio je Šarčević.

Predsednik UO EXIT fondacije Ivan Petrović kaže da su atmosfera u društvu i fokus na pozitivnim stvarima veoma važne stvari "koje mlade vuku napred".

- Exit festival je jedna od tih stvari još od 2000-tih godina - rekao je on.

Mnoge države, kaže Petrović, prave strategije kako da privlače i zadržavaju mlade talente pa i Srbija treba na to da se ugleda.

- Zajedničkim radom i pozitivnom snagom možemo pružiti mladima primer na koji treba da se ugledaju - istakao je on.

Petrović se osvrnuo na nedavni uspeh Srbije na Duing biznis listi i smatra da, ako se takav napredak mogao napraviti u izdavanju građevinskih dozvola, može i u sprečavanju "odliva mozgova".

Foto: Printscreen Youtube

Panel diskusija je organizovana u sklopu obeležavanja pet godina od pokretanja NIS-ovog programa za saradnju sa naučnim i obrazovnim institucijama "Energija znanja".

Tim povodom, generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev uručio je prorektorima beogradskog i novosadskog Univerziteta zahvalnice za dugogodišnju saradnju.

Cilj UO EXIT fondacije i NIS-a bio je da se na ovaj način pokrene dijalog i pronađu sistemska rešenja koja će da doprinesu ostanku mladih u Srbiji, kao i povratku onih koji su stekli znanje i praksu u inostranstvu.

EXIT, koji je proglašen za najbolji evropski festival, i NIS, do sada su zahvaljujući konkursu "Youth heroes" za mlade podržali talente u Srbiji.

#Exit

#Mladen Šarčević

#Studenti

'