AKTUELNO

Problemi u pokretu kulminirali su pismom člana predsedništva Srđana Škora, ali su nezadovoljstvo i osipanje počeli mnogo ranije.

Rasulo i masovni izlazak iz stranke osnivača Pokreta slobodnih građana počelo je odbijanjem Dude Ivkovića da se učlani, a usledio je odlazak akademika Dušana Teodorovića, sudije Zorana Ivoševića i udaljavanje od pokreta Biljane Lukić i kompozitorke Kristine Kovač.

Otišli su i general Sreto Malinović, poslanica Marinka Tepić, glumica Bojana Maljević, njene kolege Nikola Kojo i Branislav Trifunović.

Odlazak člana Predsedništva Srđana Škora uz optužbe na Jankovićev račun za apsolutizam u stranci, zapravo je kulminacija raspada pokreta.

Sociolog Vladimir Vuletić istakao je da je glavni problem taj što su čelni ljudi, pa i osnivači pokreta, sebe često isticali kao moralne gromade koje su "daleko iznad nečega što je dnevna politika".

Foto: Beta

- Kada oni koji žele da se bave politikom uđu u priču i žele da organizuju političku stranku, zapravo se ispostavi da se ne razlikuju jedni od drugih - rekao je Vuletić.

Problemi u pokretu kulminirali su pismom člana predsedništva Srđana Škora, ali su nezadovoljstvo i osipanje počeli mnogo ranije, jer bračni par Janković odlučuje samostalno o svemu.

U pokretu ne razgovaramo. Danima se Janković nikome ne javlja na telefon, na Tviteru čekamo da vidimo gde je i kakvi su mu planovi. Osećamo se kao ikebane u nečijoj privatnoj firmi

Novinar Jakša Šćekić istakao je da se u pokretu dešava sve ono što se dešava u jednoj stranci koja nema plan, program, rešenje i razvoj.

- Voditi stranku na društvenim mrežama je iluzija - kaže Šćekić.

Izvor Blica otkriva da su članovi PSG pored diktature Saše Jankovića, pogotovo njegove supruge Slavice, iz medija saznali da Janković pregovara sa Draganom Đilasom oko podrške na beogradskim izborima.

Mi iz medija saznajemo šta su planovi PSG za beogradske izbore. Janković nikad nije došao pred nas i rekao nam da razgovara sa Draganom Đilasom, ali smo u njegovim intervjuima videli da pravi planove. Ako misli da mi treba da budemo poslušnici i na kraju da se složimo sa njegovim planovima, loše je saradnike izabrao.

U javnim istupima Janković pokušava da minimalizuje odlaske i sukube unutar pokreta, a interesantno da u istom saopštenju predsedništvo Jankovićevog pokreta pozdravlja presudu Ratku Mladiću i konstatuje ostavku Srđana Škora. Slučajnost ili simbolika?

Pročitajte još: ŠUTANOVAC UDARIO NA STARE PAJTOSE: ĐILAS, JEREMIĆ I BORKO SU PRAVILI ISTORIJSKE GREŠKE!

#Opozicija

#Saša Janković

'