AKTUELNO

Srbija bi uskoro mogla da postane regionalni centar za inovacije u okviru globalne inicijative “Pojas i put”, rečeno je danas u Pekingu na sastanku ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i zvaničnika Kine.

Popović se sastao sa predsednikom Kineske asocijacije za međunarodne programe i razmenu (CEAIE) Liu Liminom sa kojim je razgovarao o mogućnosti da se formira Centar za razvoj inovacija i tehnoloski razvoj u okviru mehanizma saradnje Kine (CIEZ) i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

On je istakao da su partneri iz Kine prihvatili tu ideju.

Popović je tim sastankom započeo trodnevnu posetu Kini tokom koje će se sastati sa zvaničnima Kine i rukovodiocima velikih kineskih državnih kompanija uključenih u realizaciju projekta izgradnje srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu.

Popović, koji je i šef vladine Radne grupe za realizaciju projekta izgradnje srpsko-kinskog industrijskog parka u Beogradu, podsetio da su prošlog meseca u oblasti visokog obrazovanja Srbija i Univerzitet u Novom Sadu bili centar okupljanja ministarskih i univerzitetskih delegacija zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine.

- Tom prilikom na Univerzitetu u Novom Sadu osnovan je Sekretarijat Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja na nivou mehanizma 16+1. Osnovni cilj tog Sekretarijata je uzajamno jačanje kapaciteta institucija visokog obrazovanja za razvoj inovacija, istraživački rad i transfer znanja i tehnologija u industriju - rekao je Popović.

Popović je istakao da je sa kineskim partnerima razgovarao o mogućnosti da se, pored formiranog Sekretarijata, osnuje Centar za razvoj inovacija i tehnoloski razvoj u okviru mehanizma Kina-CIEZ.

- Siguran sam da Srbija ima kapacitet da pokrene ove dve izuzetno komplementarne aktivnosti sa ciljem jačanja sveukupnih akademskih, razvojnih i inovativnih kapaciteta u okviru Inicijative Pojas i put - objasnio je Popović.

Dodao je da Srbija želi da se više oslanja na iskustva Kine u razvoju inovacija i primeni IT industrije.

- Kina je jedna od zemalja koja je najdalje odmakla u procesu digitalizacije svoje industrije. To je proces ka kojem se kreće i Srbija. Kineski partneri mogu da nam prenesu dragocena iskustva iz oblasti digitalnih inovacija i transformacija industrijskih i proizvodnih tehnologija - rekao je Popović.

Kako kaže, Srbija ima veliki potencijal u industrijskoj i tehnološkoj saradnji sa Kinom.

Popović je naveo da posebno u sferi obrazovanja možemo da ostvarimo saradnju - razmenu studenata i profesora, realizujemo programe na magistarskim i doktorskim studijama i drugu saradnju naših naučno - istraživačkih i akademskih organizacija.

- Siguran sam da će u narendom periodu ova tema biti na stolu pregovora koje ćemo voditi u okviru formata saradnje CIEZ, a i naše bilateralne saradnje sa Kinom.

Kineska strana je na sastanku predložila da Vlada Srbije razmotri i ideju o osnivanju i posebnog Srpsko-kineskog naučno-tehnološkog i inovacionog centra u Srbiji, koji bi mogao da sarađuje sa svim relevantnim institucijama na teritoriji Kine.

- Ideja je sada došla i o tome ćemo razgovarati kada se vratim u Srbiju, informisaću o tome i premijera i predsednika Srbije - naveo je ministar Popović.

Ističe da će budući industrijski park, koji će biti izgrađen u Borči i biti najsavremeniji u Jugoistočnoj Evropi, značajno biti vezan za tehnologije i inovacije.

- Razgovarali smo i o distancionom obučavanju naših kadrova koji se bave inovacijama i tehnologijama, kako bi i oni imali pristup najsvremenijim znanjima koje kolege iz Kine mogu da nam pokažu. Kina je danas nesumnjivo jedan od nekoliko najvećih lidera u oblasti tehnoogije i inovacija u celom svetu - rekao je Popović.

Rekao je da je bilo reči i o finansiranju tih programa za razvoj inovacija i tehnološki razvoj i da će se o tome detaljnije razgovrati posle donošenja odluke o formiranje Centra za inovacije i tehnologije u okviru saradnje 16 plus jedan i Srpsko-kineskog naučno-tehnološkog i inovacionog centra u Srbiji gde bi kineske kolege mogle da pokažu konkretno na delu u Srbiji.

Tako da će, dodaje, naša akademska i inovativna zajednica, posebno mladi koji počinju sa start ap kompanijama, moći zajedno da rade sa kineskim kompaijama.

Popović je naglasio da će to privući investitore, pošto su kapital i investitori uvek tamo gde su inovacije i tehnološki razvoj, kao i sart ap zajednice.

Liu Limin je istakao da je Kina zainteresovana za realizaciju ideje o formiranju Centra za inovacije i tehnoloski razvoj u Srbiji u okviru formata 16+1.

Dodao je da Kina želi produbljivanje saradnje sa Srbijom u oblasti inovacija, podsticanja preduzetnistva i tehnoloskog razvoja.

Predsednik CEAIE je ocenio da je tehnološki razvoj i modernizacija industrijske proizvodnje u Kini važan proces koji se sprovodi uz snažnu podršku institucija visokog obrazovanja.

- Kapaciteti za razvoj inovacija leže u našim univerzitetima. Zato je za razvoj saradnje u oblasti inovacija, važna saradnja i razmena znanja između univerziteta u Kini i Srbiji - rekao je Liu.

On je izrazio zahvalnost Srbiji na uspešno organizovanoj konferenciji o visokom obrazovanju koja je u okviru inicijative Pojas i put u Novom Sadu.

Saradnja sa Kinom u ovoj oblasti će biti fokusirana na infromacine tehnologije, robotiku, Industriju 4.0 i nove proizvodne tehnologije, rekao je savetnik ministra Popovića i profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Petar Petrović.

On je kazao da je cilj da se stimulišu univerziteti da sarađuju i budu usmereni na realizaciju naučno - istraživačkih projekata, pre svega u oblasti industrije.

Naveo je da Kina razvija program “Mejd in Čajna 2025”, sa ciljem da do 2050. godine Kina bude prva ekoniomija sveta.

EU i njene članice razvijaju nacučne programe koji imaju cilj da učestvuju u tom kineskom programu.

Kina planira da realizuje program u tri faze - razvoj IKT, CNC mašina i robotike, “er spejs” opreme za kosmička istraživanja, zatim okeanska istraživanja, dodatni razvoj u oblasti železnice, štedljivih vozila, energetske efikasnosti, biomedicine, poljoprivrede i drugo.

Petrović je naveo da Srbija, takođe, može da se uključi u taj proces i sa Kinom da radi na razvoju novih tehnologija, digitalizaciji svoje industrije, što je jedan od prioriteta u ekspozeu premijere Ane Brnabić.

#Kina

#Nenad Popović

#Sastanak

'