AKTUELNO

Da se deo zvaničnika Evropskog parlamenta svrstao na stranu zločinaca nad Srbima govori i zahtev potpredsednice Evropskog parlamenta i izvestioca za Kosovo Ulrike Lunaček. Ona je pozdravila odluku o puštanju Ramuša Haradinaja i pozvala EU da utiče na Srbiju da povuče “zastarele naloge za hapšenja”, kao uslov za nastavak briselskog dijaloga.

-Postojanje zastarelog međunarodnog naloga za hapšenje izdatog od strane Srbije iz 2004, koja trenutno pod pokroviteljstvom EU vodi dijalog sa Kosovom, potpuno je neprihvatljivo - kaže ona.

Haradinaju je bilo suđeno dva puta i 2008. i 2012. godine je pred Međunarodnim sudom u Hagu oslobođen optužbi za ratne zločine, stoji u saopštenju Ulrike Lunaček.

Ona je pozvala visoku predstvnicu EU Federiku Mogerini i svih 28 država članica EU, posebno one 23 države koje su priznale Kosovo, da jasno poruče Srbiji da bi zastareli nalozi za hapšenja trebalo da budu povučeni.

-Ovo je važan uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, koji se odvija pod pokroviteljstvom EU i po principima dobrosusedskih odnosa - zaključila je Ulrike Lunaček.

#Evropski Parlament

#Srbija

'