AKTUELNO

Na današnji dan rođena je Elizabet Tejlor.

280 - Rođen je rimski imperator Konstantin I, koji je počeo hristijanizaciju Rimskog carstva. Godine 313. izdao je Milanski edikt o toleranciji kojim je hrišćanstvo izjednačio sa ostalim verama, a 325. je sazvao Prvi vaseljenski sabor u Nikeji na kojem je stvoren temelj dogmatskog i kanonskog sistema hrišćanske crkve. Osnovao je 330. Konstantinopolj, novu prestonicu Rimskog carstva.

1617 - U selu Stolbovo sklopljen je mirovni ugovor izmedju Švedske i Rusije. Šveđani su vratili Rusiji područje Novgoroda i priznali dinastiju Romanovih, ali su zadržali južnu obalu Finskog zaliva i Karelijsku prevlaku i time odsekli Rusiju od Baltika, što je trajalo sve do Severnog rata (1700-21).

1844 - Dominikanska Republika je postala nezavisna od Haitija.

1881 - Buri su pobedili Britance u bici kod Majuba Hila u južnoj Africi. Na isti dan 1900. britanske trupe pod komandom lorda Kičinera odnele su presudnu pobedu nad Burima u bici kod Pardenberga.

1887 - Umro je ruski kompozitor i naučnik Aleksandar Borodin, pripadnik muzičke grupe "Velika petorica", čije je delo značajno doprinelo razvoju ruske simfonije i kamerne muzike.

Foto: Wikipedia

1900 - Osnovana je britanska Laburistička partija, s Remzijem Mekdonaldom kao sekretarom.

1902 - Rođen je američki pisac Džon Štajnbek, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1962.

1905 - Reorganizacijom Velike škole osnovan je Beogradski univerzitet, prva univerzitetska ustanova u Srbiji.

1932 - Rođena je Elizabet Tejlor, američka filmska glumica, dobitnica Oskara za filmove "Baterfild 8" i "Ko se boji Virdžinije Vulf".

Foto: Wikipedia

1933 - U požaru, koji su podmetnuli nacisti, izgorela je zgrada nemačkog parlamenta, Rajhstag, u Berlinu. Optuživši komuniste, nacisti su taj dogadjaj iskoristili za obračun s političkim oponentima i zavodeći teror uništili poslednje ostatke parlamentarno-demokratskog sistema u zemlji.

1936 - Umro je ruski lekar i naučnik Ivan Petrovič Pavlov, osnivač Instituta za eksperimentalnu medicinu, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1907. godine.

1939 - Velika Britanija i Francuska priznale su vladu generala Franciska Franka u Španiji.

1952 - Održana je prva sednica UN u novom stalnom sedištu svetske organizacije u Njujorku.

1963 - Dolaskom na vlast izabranog predsednika Huana Boša Gavinja u Dominikanskoj Republici je posle 33 godine okončan period diktature. Osnivač i vodje Revolucionarne dominikanske partije, Gavinjo je od 1930. živeo u izbeglištvu.

1976 - U Zapadnoj Sahari, koju je dan ranije Španija predala na upravljanje Maroku i Mauritaniji, oslobodilački front Polisario proklamovao je Saharsku Arapsku Demokratsku Republiku.

1993 - Na pruzi Beograd-Bar u stanici Štrpci naoružani otmičari izveli su iz voza 20 putnika, jugoslovenskih državljana muslimanske nacionalnosti i odveli ih u nepoznatom pravcu.

1994 - U eksploziji bombe u maronitskoj katoličkoj crkvi u Libanu poginulo je deset i ranjeno 60 vernika koji su pred oltarom čekali da budu pričešćeni.

1996 - SR Jugoslavija je ukinula sankcije protiv Republike Srpske (blokada na Drini) uvedene 4. avgusta 1994.

1999 - Međunarodne organizacije za borbu protiv korišćenja nagaznih mina procenile su da je u 64 zemlje širom planete rasuto preko 100 miliona nagaznih mina, od čega se sedam miliona nalazi na prostoru bivše Jugoslavije.

2002 - Umro je Spajk Miligan osnivač britanske komedije 20. veka.

2003 - Tribunal u Hagu osudio je bivšu predsednicu RS Biljanu Plavšić na 11 godina zatvora, koja je krajem 2002. godine priznala krivicu za progon nesrpskog stanovništva tokom rata u BiH. Iz zatvora je prevremeno puštena 27. oktobra 2009. nakon što je odslužila dve trećine kazne.

Foto: Wikipedia

2003 - Demografi Ujedinjenih nacija smanjili su svoje ranije prognoze o naseljenosti planete za 2050-tu godinu, sa 9,3 na 8,9 milijardi, zbog povećanja smrtnosti ljudi od AIDS-a.

2008 - U Beogradu je umrla pesnikinja Mira Alečković. Objavila je dvadesetak knjiga za decu i približno toliko dela poezije i proze za odrasle. Dobitnica je Ordena legije časti za unapredjenje kulturne saradnje sa Francuskom.

2010 - U snažnom zemljotresu jačine 8,8 stepeni po Rihteru, koji je pogodio Čile i izazvao cunami, poginulo je više od 800 osoba.

2012 - Francuski film "Umetnik" , reditelja Mišela Azanavičijusa i američki film Martina Skorsezea "Hugo" osvojili su po pet statua Oskara na 84. dodeli ovih nagrada.

2013 - Nakon najveće krize u 22 godine nezavisnosti Slovenije, parlament ove zemlje izglasao je nepoverenje premijeru Janezu Janši i mandat dodelio 42-godišnjoj finansijskoj ekspertkinji Alenki Bratušek.

2013 - Papa Benedikt XVI poslednji put se obratio vernicima na Trgu Svetog Petra u Rimu emotivnim govorom pred 150.000 ljudi, aludirajući na neke od skandala koji su obeležili njegovo osmogodišnje papinstvo.

2016 - U Siriji je stupio na snagu sporazum o prekidu vatre koji su prihvatili vlada Sirije i 97 pobunjeničkih grupa uz posredovanje SAD i Rusije. Sporazum o primirju se ne odnosi na džihadiste iz Islamske države i sirijskog ogranka Al Kaide.

#Događaji

#Istorija

#Vremeplov

'