separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

U razmeni vatre Indije i Pakistana poginulo 10 ljudi


Vojska i policija Pakistana saopštile su danas da su tri vojnika i dva civila ubijena od "neisprovocirane vatre" Indije duž Linije kontrole u Kašmiru, teritorije oko koje se spore te dve nuklearne sile.


Pakistanska vojska je navela da su njeni pripadnici uzvratili vatru, ubili pet indijskih vojnika i oštetili indijske bunkere duž Linije kontrole koja Kašmir deli na indijski i pakistanski deo. U saopštenjima se navodi da su tri pakistanska vojnika ubijena kada su indijske snage gadjale njihov položaj u mestu Lipa, a da su dva civila stradala od granata koje je Indija ispalila na selo u mestu Punč. U pitanju su prvi oružani sukobi Pakistana i Indije otkako je Nju Delhi 5. avgusta ukinuo ustavnu autonomiju Kašmira, što je povećalo tenzije s Islamabadom.

Pakistanska vojska navodi da dve strane i dalje razmenjuju vatru. Za sada nema potvrda tih tvrdnji od nezavisnih izvora. Pakistan i Indija se redovno medjusobno optužuju za neisprovociranu vatru u Kašmiru. Pakistanski premijer Imran Kan upozorio je danas na opasnost da se u Kašmiru ponovi masakr i etničko čišćenje muslimana, poput onog pre 24 godine u Srebrenici. 

- Zar će svet tiho posmatrati masakr i etničko čišćenje muslimana u Kašmiru kao što je to bilo sa Srebrenicom - naveo je Kan na Tviteru. Oko 3.000 Pakistanaca protestovalo je danas u Islamabadu, uzvikujući slogane protiv Indije i noseći crne zastave, u nameri da skrene pažnju medjunarodne zajednice na kršenja ljudskih prava u Kašmiru.

Obe države polažu pravo na ceo Kašmir, a teritorijalni spor doveo je do dva rata Indije i Pakistana od njihovog sticanja nezavisnosti 1947. godine.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti