AKTUELNO

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je ocenio da Ramuš Haradinaj “igra staru igru” i pokušava da pridobije glasačko telo za naredne izbore i da se nametne kao neko ko najviše štiti albanske interese i ko je uvek spreman za sukobe sa srpskim narodom.

Govoreći o odlasku Haradinaja u Hag, pred Specijalni sud za zločine na Kosovu, Drecun je dodao da on "igra staru igru" koja mu je donela rezultat i prilikom procesa u Haškom tribunalu.

- Kada je bio u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju i kada se vratio oslobođen, postao je maltene nacionalni junak. Onda je pokušao da iz miljea jednog lokalnog kriminalca teroriste i zločinca izdigne na nivo političke figure broj jedan među Albancima na KiM. Glavni takmac mu je bio Tači – rekao je Drecun.

Kako je dodao, Haradinaj sada pokušava da pridobije glasačko telo za naredne izbore.

- Ovo jeste priprema za jačanje njegovog rejtinga i stranke koju vodi, ali istovremeno i pritisak na specijalizovano tužilaštvo, specijalizovana sudska veća i uopšte na zapadne zemlje - pojasnio je Drecun.

- Sada je nemoguće da dokaže da nije kriv. Bar će po komandonoj odgovornosti morati da bude procesuiran – ocenio je Drecun.

Foto: TV Pink Printscreen

On smatra da lideri kosovskih Albanaca "beže od razgovora" sa Beogradom, jer znaju da bi moralo da se razgovara o rešenju koje je obostrano prihvatljivo.

- Za nas nikako nije prihvatljivo i nećemo priznati ovako samoproglašeno nezavisno Kosovo - rekao je Drecun koji ističe da vlasti u Prištini hoće dijalog sa Beogradom, ali da rezultat bude garantovan i da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Osvrnuvši se na nedavna hapšenja Srba na Kosovu, rekao da je srpski narod pod stalnim pritiskom, koji će se pojačavati pred izbore.

- Oni žele da unesu razdor i ometaju jedinstvo uspostavljeno preko Srpske liste sa Beogradom. Potrebni su incidenti, koriste novac za ucene, koristiće pojedince koji deluju protiv Srpske liste i aktuelne vlasti u Srbiji – naveo je Drecun.

Priština će u narednom periodu, ističe on, pokušati da marginalizuju predstavnike Srpske liste u parlamentu i institrucijama koje funkcionišu na KiM, jer žele da se oslobode "tog tega".

- Zato će pokušati da na novim izborima, što je moguće više, ometaju političko delovanje Srpske liste pritiscima na pojedince, da ona postigne što lošiji rezultat a da u parlament ubace neke srpske strančice čiji bi lideri bili lojkalni njima - naveo je Drecun. Podseća na slučaj "bunker" gde je otkrivena masovna srpska grobnica sa najmanje desetak tela, da to nije jedina masovna grobnica, da ih ima još i da o njima nije bilo ni reči u prethodnim suđenjima Ramušu Haradinaju, ali i da Beograd poseduje i ratni dnevnik Haradinaja.

#Milovan Drecun

'