separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Ljajić za Pink: Takse su jedan besmislen potez! One nisu uvedene iz ekonomskih, već iz političkih razloga (VIDEO)


Ministar trgovine Rasim Ljajić ocenio je da je zbog poteza Prištine da uvede takse od 100 odsto na srpsku robu, dijalog mrtav.


Ljajić je istakao da će u četiri kosovske opštine, oko 150 radnji biti zatvoreno, kao i nekoliko apoteka i ugostiteljskih objekta, naglasivši da je to jedna vrsta protesta. 

Autor: TvPink Printscreen

- To je nastavak protesta nakon uvođenja taksi kako bi se dokazala besmislenost tog poteza da u 21. veku imate situaciju da podižete barijere u trgovini između gradova i duž različitih prostora - naglasio je Ljajić za Pink dodajući da se dodesilo u vreme kada se svi zalažemo za stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora, za ukidanje carina i van carinskih barijera. 

-Ovo je korak koji nas vraća unazad, koji sprečava trgovinu i koji ne šteti samo ekonomskoj privredi Srbije, već i privredi Kosova - dodaje on.

Kako smatra, uvođenje taksi od 100 odsto je besmislen potez koji nije uveden iz ekonomskih, već iz političkih razloga i na kraju krajeva ovaj potez je, kaže, doveo do prestanka političkog dijaloga koji je uz sve poteškoće davao neke rezultate, a sada je on mrtav.

-U Prištini su videli i shvatili da nema tog autoriteta koji ima snage da povuče potez i natera ih da ukinu takse, SAD ima druge prioritete, jer ne stoji zapadni Balkan tako visoko na lestvici prioriteta velikih sila i zato je Prtiština i shvatila da može da se ovako ponaša. Haradinaju će sve ovo povećati rejting na Kosovu, a ovo je takođe i trka za neke političke poene - rekao je Ljajić ocenjujući da je uvođenje taksi, čist populistički potez.

Šef srpske delegacije pri CEFTA Ivan Marković govoreći o skorašnjem napadu na njega u Valoni prilikom sastanka na nivou zamenika ministara u okviru sporazuma CEFTA kada su ga predstavnici Prištine gađali flašom, istakao je da su ga pogodili u grudi, kao i da je flaša proletela pored predstavnica Moldavije i da je isto mogla da ih pogodi.

Autor: TvPink Printscreen

Na stastanku je trebalo da se konstatuje šta je urađeno u prvoj polovini godine i da se pripreme prilozi za sledeću nedelju za sastanak u Poznanju.

Marković je istakao da je tekao je najnormalnije, dok delegacija iz Prištine nije uzela reč, naglasivši da provokacija sa njegove strane nije bilo.

Dodao je da je da smatra da u okviru CEFTA postoji terminologija koja se koristi i da se izbegavaju političke provokacije.

-Umesto sučeljavanja argumenata došlo je do napada, moja reakcija na njihovu provokaciju je bila smirena, ali oni su izgubili glavu, taj sastanak je u tom trenutku prekinut - rekao je on.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti