AKTUELNO

Bar Ester, po majci Albehari, rođena u logoru na Starom sajmištu, gde joj je cela porodica stradala, danas je na dan obeležava sećanja na žrtve holokausta dobila obećanje zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da će zajedno prošetati kroz memorijalni centar koji je u planu da se tu izgradi.

- Sve što se dešavalo ja sam proživela, želim dok sam živa da se centar završi, rođena sam ovde, po šupama sam stanovala i dan danas me duša boli kada dođem ovde - rekla je Ester.

Vesić je rekao da je izrada zakona o Starom sajmištu pri kraju i da se jedino na to čekalo.

- Kada se usvoji zakon o Starom sajmištu biće rešeno imovinsko pitanje, otkupićemo privatnu imovinu i krenućemo u konačnu realizaciju memorijalnog centra - rekao je Vesić.

Foto: Tanjug

Pored izgradnje memorijalnog centra, u planu je i izdradnja muzeja koja će biti posvećena žrtvama holokausta, što je već dogovoreno na nedavno održanom sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

- To će biti prvi put da Srbija i Republika Srpska na taj način obeležavaju stradanje našeg naroda u Jasenovcu i na taj način se nikada neće zaboraviti strahote koje su se desile u Jasenovcu - objašnjava Vesić.

Foto: Tanjug

Republika Srbija i Grad Beograd, objašnjava zamenik gradonačelnika Beograda, imaju poseban razlog da obeležavaju ovaj dan, jer je i naš narod bio sistematska žrtva u II svetskom ratu, kako od ustaškog režima, tako i od nacističkog okupatora.

- Sećanjem na žrtve holokasuta odajemo počast svim žrtvama bez obzira koje su nacionalnosti, a koje su stradale od strane fašista - rekao je Vesić.

Foto: Tanjug

Na Starom sajmištu danas je održana ceremoja povodom obeležavanja nacionalnog Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma.

Na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu vence su položili Veroljub Arsić, izaslanik predsednika Srbije, Nenad Nerić, državni sekretar u ministarstvu za rad, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i predstavnici preživelih logoraša i još mnogi.

#Goran Vesić

'