AKTUELNO

Srbija je 1999. bila poligon NATO za testiranje različitih eksperimenata, te smo tako doživeli sudbinu zamorčića. Međutim, geopolitičke prilike više nisu iste i Alijansa, pre svega Amerika i Velika Britanija, više ne mogu da se ponašaju kao svetski šerifi koji će ići i tobože zavoditi red pod parolom širenja demokratije i humanih intervencija, rekla je za "Novo jutro" potpredsednica „Zavetnika“.

Milica Đurđević Stamenkovski, potpredsednica „Zavetnika“, ističe da je njena organizacija u Srbiji održala više anti-NATO aktivnosti, protesta i skupova, jer smatraju da je važno da upozore građane na sistem koji su naučnici još u 19. veku ustanovili: ako žabu postepeno zagrevate, neće osetiti, ali će u međuvremenu postati kuvana.

- To je, čini mi se, neki scenario koji je namenjen Srbiji, da se na mala vrata i Srbija uvede u NATO i NATO u Srbiju. Ipak, do toga nije došlo, čemu su dokaz istraživanja i opšte stanje u društvu i stav političkih predstavnika - kaže Đurđević Stamenkovski. Dodaje da su ovakvom stavu doprinela 78 dana bombardovanja, kada su gađana hemijska postrojenja, bolnice, mostovi, kada su ubijani civili...

Foto: TV Pink Printscreen

Smatra i da NATO agresija u Srbiji i dalje traje, što se vidi na pitanju Kosova i Metohije koje je neotuđivo od procesa evroatlantskih integracija i uopšte prisustva NATO pakta.

- 20 godina od bombardovanja vidimo paničnu reakciju iz NATO štabova uz pokušaj da se zaustavi, kako oni kažu, anti-NATO kampanja u srpskim medijima, što bi trebalo da znači da treba da pričamo kako je osiromašeni uranijum lekovit i da zaboravimo sve što se desilo i što nam se i dalje dešava - kaže Đurđević Stamenkovski za Pink.

Đurđević Stamenkovski ocenjuje da je deo naše teritorije (KiM) pod okupacijom NATO, te da nema potrebe da razmišljamo o tome kako bi nam bilo kada bismo bili članica Alijanse.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo 1999. bili poligon NATO za testiranje različitih eksperimenata, te smo doživeli sudbinu zamorčića. Međutim, geopolitičke prilike više nisu iste i ne mogu više da se ponašaju kao svetski šerif koji će ići i tobože zavoditi red pod parolom širenja demokratije i humanih intervencija - kaže Đurđević Stamenkovski. Dodaje da se od nas stalno traži da se opredeljujemo, što nam ne treba jer smo vojno neutralni.

Podseća da su se zločini na Kosovu, proterivanja, paljenja manastira i crkava dešavali pred očima NATO i svih onih koji su na ovo područje došli da garantuju mir.

- Kakvom se onda miru možemo nadati? Ne bih se složila da NATO ne želi Srbiju kao svoju članicu i mislim da sve što se dešava, od protesta, stezanja obruča oko Srbije, različitih pritisaka, jeste pokušaj da se Srbija opredeli i da postane članica NATO. Zašto nas ne bi želeo, a želi jednu Makedoniju ili Crnu Goru - kaže Đurđević Stamenkovski.

Prof. dr Darko Trifunović sa Fakulteta bezbednosti kaže da smo "mnogo žustri kada se govori o NATO, ali tupi kada govorimo o našim herojima". Većina naše dece, kako kaže, ni ne zna ko su bili prvi piloti koji su poleteli tog marta 1999. godine.

Foto: TV Pink Printscreen

- NATO je izvršio čistu agresiju sa čime će se složiti svi. Međutim, zaboravili smo na naše heroje prema kojima se odnosimo nakaradno. Mislim da bi trebalo da se okrenemo sebi i da vodimo srpsku politiku - kaže Trifunović za "Novo jutro". Ističe da moramo zaštititi narod i teritoriju, pre svega Kosovo i Metohiju.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Kosovo

#NATO

#Novo jutro

'