AKTUELNO

Zdravstveni sistem Srbije rangiran je kao 18. u Evropi među 35 država "starog kontinenta", prema najnovijim rezultatima Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) za 2018. godinu.

Takvim rezultatom Srbija je ostvarila napredak od dva mesta u odnosu na 2017. godinu i postala lider u regonu kada je u pitanju zdravstvo, kažu u Ministarstvu zdravlja.

Na danas objavljenoj prestižnoj EHCI listi zdravstvenih sistema Evrope, Srbija se nalazi ispred 14 država EU - Španije, Italije, Slovenije, Irske, Hrvatske, Kipra, Malte, Litvanije, Grčke, Letonije, Bugarske, Poljske, Mađarske i Rumunije.

Među najzapaženijim rezultatima u 2018. godini istaknuti su nastavak informatizacije zdravstvenog sistema, uspešna implementacija elektronskog recepta, smanjenje lista čekanja, značajni rezultati u smanjenoj upotrebi antibiotika, kao i aktivnosti u oblasti mentalnog zdravlja.

Zdravstveni sistem Srbije je do 2014. godine bio najslabije rangiran među državama Evrope.

Ministarstvo zdravlja je, kako kažu, tada preduzelo odlučne mere u cilju reforme i unapređenja našeg zdravstvenog sistema.

Velika materijalna ulaganja u izgradnju savremenih zdravstvenih objekata i nabavku najsavremenijih aparata i opreme, kao i odgovorna kadrovska politika u zdravstvu, zapošljavanje najboljih mladih lekara i medincinskih sestara, omogućavanje njihovih specijalizacija i usavršavanja omogućile su značajan napredak našeg zdravstva koji je prepoznat i od međunarodnih istraživača kakav je Evropski potrošački indeks.

Usled toga, zdravstvo Srbije je kontinuirano napredovalo na listi EHCI i danas je plasman naše zemlje bolji za čak 16 pozicija u odnosu na 2014. godinu.

Kontinuiran napredak naše zemlje na EHCI listi i liderska pozicija među zemljama regiona za Ministarstvo zdravlja predstavlja jasnu potvrdu svega do sada učinjenog u prethodnih nepunih pet godina, ali pre svega obavezu da daljim aktivnostima i merama nastavi rad u cilju uspostavljanja još bržeg, efikasnijeg i kvalitetnijeg zdravstvenog sistema u Srbiji u interesu građana.

Verujemo da uspeh našeg zdravstva i napredak zdravstvenog sistema predstavlja i dodatni motiv našim zdravstvenim radnicima da ostanu u svojoj zemlji i da svoje karijere grade u sistemu koji je najbolji u ovom delu Evrope i znatno boljim uslovima rada u odnosu na period pre 2014. godine, navode u Ministarstvu zdravlja.

Istraživanje EHCI se obavlja od 2005. godine i predstavlja vodeće poređenje za procenu funkcionisanja nacionalnih sistema zdravstvene zaštite u 35 zemalja Evrope.

Na osnovu 48 indikatora koji uključuju oblasti kao što su prava i obaveštenost pacijenta, pristup zdravstvenoj zaštiti, ishodi lečenja, obim i područje usluga, prevencija i korišćenje farmaceutskih proizvoda.

#EU

#Srbija

#Zdravstvo

#region

'