AKTUELNO

SAD smatra da Arktik treba da ostane slobodan i otvoren prostor, bez obzira na to što ga Rusija smatra svojom teritorijom, izrazio je mišljenje admiral Džejms Fogto, komandant Ratne mornarice SAD u Evropi i Africi.

Fogto,čije reči navodi list Washington Examiner, naglasio je da Vašington primećuje „značajnu aktivnost“ Pekinga i Moskve u regionu Arktika. On je skrenuo pažnju na to da „Rusi smatraju Arktik svojom teritorijom“.

-U stvari, to je međunarodna teritorija - naglasio je admiral, dodavši da su zbog toga SAD zainteresovane da region ostane slobodna i otvorena teritorija.

U novembru 2018. godine predstavnik Komiteta načelnika štaba Oružanih snaga SAD general Džozef Danford je izjavio o proširenju ruskog vojnog uticaja na Arktiku. Po njegovim rečima, u Vašingtonu ne isključuju mogućnost mogućnost pretvaranja u budućnosti tog regiona u zonu konflikta.

Rusija redovno odbacuje tvrdnje zapadnih političara o proširenju vojnog prisustva u drugim regionima i o bilo kakvim akcijama, navodno, usmerenih na kršenje međunarodnog prava.

#Amerika

#Antarktik

#Rusija

'