AKTUELNO

Novinar Zoran Ostojić i Predrag Rajić, politički analitičar, složili su se, u emisiji Pravac, televizije PInk da je jakoteško govoriti o kompromisu kada nema pregovora. Kako ističu, čak i da takse padnu, vraćamo se na tačku koja je postojala pre njihovog uvođenja, kada takođe nije bila svetla situacija što se tiče dijaloga.

- Jako je teško govoriti o kompromisu kada nema pregovora, a pregovora nema zahvaljujući potezima Prištine, što je po prvi put u poslednjih dvadeset godina stvorilo veoma dubok jaz na relaciji Priština Vašington. Na Kosmetu se sve odigrava u trouglu, srpski faktor, albanski faktor i SAD, ali SAD je taj koji ima najširu lepezu instrumenata pritisaka, pre svega na kosovske Albance i u krajnjoj liniji najveću moć i prisustvo u pokrajini – rekao je Rajić.

Kako kaže, to je čak neka pozicija koja čak evropljanima i odgovara, iako to neće naglas reći.

Foto: TvPink Printscreen

- U ovoj situaciji imamo i jedan sukob unutar Albanskog faktora u Prištini. Na početku se mislilo da je Haradinaj fingiran, međutim, sada se ispostavilo da nije. On je izgleda zaista odlučio da proba da kapitalizuje svoj stav koji je vrlo radikalan. On je narušio poziciju kada su u pitanju Amerikanci, ali sada pokušava da napravi to da kapitalizuje svoju poziciju – rekao je RAjić.

Prema njegovim rečima, on pokušava da izvuče najbolje iz ove situacije, i dodaje da će ipak, takse pasti, kad tad.

- Bitno je naglasiti nešto drugo. Čak i da takse padnu, mi se samo vraćamo na tačku koja je postojala pre njihovog uvođenja, ali ni tada nije bila svetla situacija što se tiče dijaloga. Albanci nisu ispoštovali ono što je bilo do njih svih ovih godina, evo duže od pet godina – rekao je

Kako kaže, teško je raditi na stvaranju sveobuhvatnog sporazuma koji bi zadovoljio minimum interesa obe strane.

Foto: TvPink Printscreen

- Plašim se da smo daleko od sporazuma. A pokušaj Federike Mogerini vidim kao pokušaj evropske elite, pre izbora, da malo ubrzaju pregovore i daju poslednji napor, kako bi malo olakšali onima koji dolaze posle njih - rekao je Rajić.

Ostojić je istakao da ćemo tek sada videti da Haradinaj nije baš takva kamikaza kao što izgleda.

- On je zaoštrio sa Trampom, ali tamo postoje još neki centri odlučivanja. A i njegov stav se poprilično poklapa sa stavom Angele Merkel i Nemačke. On jeste zaoštrio odnose sa SAD i to može da ga košta personalnih sankcija, i to ga čeka, ali kao što sam odmah rekao po uvođenju carina, Haradinaju nema sa čim da se preti. On igra na tu kartu da bude predsednik – rekao je Ostojić.

Kako kaže, te sankcije, u principu, imaju podršku građana na Kosovu.

- Mislim da se sada pripremaju trke, i sada se ukopavaju i jedna i druga strana. Mislim da su i prva platforma priznanje i druga, razgraničenje, ustvari samo startni blok i da je rešenje negde između – rekao je Ostojić.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, novi momenat je drugo pismo iz Vašingtona u kome se pominje međusobno priznanje.

- Ovo sadašnje stanje najviše odgovara onom svetskoj prestonici, kojoj odgovara zamrznuti konflikt. Pošto sa tih platformi svakako ne može da dođe do kompromisa, onda ostaje neka nužnost i realnost zamrznuti konflikt, a u tom konfliktu je Kosovo došlo do toga da ga 100 država priznaje kao državu. Slažem se da pregovori teško da su na vidiku – rekao je Ostojić.

Foto: TvPink Printscreen

Rajić je rekao da Moskva ima svoj interes u ovom delu Evrope i sveta, i kako kaže, ni jedno rešenje trajno ne može biti doneto bez njihovog pristanka.

- Ruska Federacija je ovde vrlo prisutna. Takođe, ne može se zanemariti i da su Rusi vrlo popularni među Srbima i Bugarima. Prosto postoji neka želja da oni budu ovde prisutni. Oni se za sada ne mešaju direktno u pregovore, već samo kao podrška našim idejama. Mislim da je i njihov stav da je odluka trenutno daleko – rekao je Rajić.

#Emisija Pravac

'