AKTUELNO

Zaposleni u javnim preduzećima dobiće povišicu plate od pet odsto, ali će njihovi rukovodioci morati da stegnu kaiš.

Vlada Srbije je uredbom ograničila troškovnik u firmama koje dobijaju novac iz budžeta. Kupovina službenih automobila moraće da bude obrazložena, a gubitaši neće moći da budu donator ili sponzori.

Zaposleni u javnim preduzećima dobiće povišicu plate od pet odsto, ali će njihovi rukovodioci morati da stegnu kaiš.

Posebna pažnja u ovoj uredbi posvećena je posebno nabavci službenih automobile. Od direktora se traži da racionalno planiraju nabavku vozila uz navođenje vrsta osnovnih karakterisitka procenjene vrednosti vozila, ali i da obrazlože zbog čega je nabavka neophodna.

Grad Beogard posednij pet godina nije kupovao služebene autobmobile. Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, za Nacionalni dnenvik kaže grad vodi računa o tome.

Foto: TvPink Printscreen

- Naš najbolji automobile je Škodu koja je stara, čini mi se jedno sedam ili osam godina. Kupujemo automobile koji su potrebni za rad inspekcija, to su automobile niže klase, ali što se tiče luksuznih automobile toga nemamo - rekao je Vesić dodajući da je grad još pre četiri godine prodao automobile koji su bili višak.

Nemanja Nenadić iz Transparentnost Srbije kaže da je kontrola najbolji način za štednju.

- Naravno da luksuzni troškovi bodu oči. Najveći je problem kada se vrše nepotrebne nabavke. Ono što treba reći je da važno striknije pravilo u pogledu mogućnosti da se sredstva javnih preduzeća koriste za sponzorstva i donacije - dodaje Nenadić.

Foto: TvPink Printscreen

Prema podacima za Agencije za privredne registre je da Javna preduzeća u poslednje tri godine posluju profitabilno. Ukupan dobitak 576 javnih preduzeća iznosi 29 milijardi dinara i dva puta je veći od prošlogodišnjeg

#Goran Vesić

#Novac

'