AKTUELNO

Ovo omogućava posebni programski kod koji preuzima informacije i podatke.

Zvaničnici iz WhatsApp-a stalno ističu kako su dopisivanja putem te mreže za komuniciranje šifrovana i zaštićena, ali je otkriveno da to nije tako.

Ovo otkriće pripisuje se kriptografu Tobijasu Belteru, koji radi na univerzitetu Berkli u Kaliforniji.

- Ukoliko Vlada neke zemlje od WhatsApp-a zatraži podatke o komunikaciji određenih ljudi, kompanija im vrlo lako može pružiti te informacije zahvaljujući čestim promenama programskih ključeva - rekao je Belter.

Naime, Fejsbuk ima mogućnost da čita sve poruke koje se razmene putem aplikacije WhatsApp. Iako čelnici najveće društvene mreže na svetu tvrde kako je poruke preko aplikacije nemoguće presresti i pročitati, novo istraživanje pokazalo je da Fejsbuk i te kako ima načina da čita sve vaše poruke.

Borci za zaštitu privatnosti ističu da ova vest predstavlja "ogromnu pretnju slobodi govora", upozorivši da podaci mogu biti zloupotrebljeni od strane obaveštajnih agencija i Vlada. WhatsApp je upavo zbog svoje enkripcije koju stalno ističe postao jedno od omiljenih sredstava komunikacije diplomata, političkih disidenata i aktivista.

Takozvana "end-to-end" enkripcija oslanja se na generaciju jedinstvenih bezbednosnih programskih ključeva, koji koriste "Signal protokol", koji garantuje da komunikacije i informacije koje se razmenjuju putem WhatsApp-a ne mogu biti presretnute od strane trećeg lica.

Međutim, aplikacija ima mogućnost da presretne i čita poruke svojih korisnika tako što s vremena na vreme pravi nove enkripcije (encryption keys) o kojima ne obaveštava svoje korisnike. Na taj način, omogućava "ulaz na zadnja vrata", pomoću kojeg se mogu čitati poruke koje korisnici razmenjuju.

Kompanija je pre nekoliko meseci izazvala bes korisnika nakon što je objavila da menja uslove korišćenja tako da dozvoljava deljenje podataka klijenata sa partnerskom kompanijom Fejsbuk. Ta odluka je dvostruko kontroverzna, budući da su se i WhatsApp i Fejsbuk prilikom spajanja tih firmi obavezale da informacije o korisnicima čuvaju odvojeno.

I. P.

#Aplikacija

#Mobilni telefon

#Poruka

#Prevara

#WhatsApp

'