AKTUELNO

- Dali smo snimke, dali smo ih Saudijskoj Arabiji, dali smo ih Vašingtonu, Nemcima, Francuzima i Englezima - rekao je turski šef države na konferenciji za štampu koju je prenosila televizija.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potvrdio je danas da postoji snimak o ubistvu novinara Džamala Kašogija 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu i rekao da ga je podelio s Rijadom, Vašingtonom i Parizom.

- Dali smo snimke, dali smo ih Saudijskoj Arabiji, dali smo ih Vašingtonu, Nemcima, Francuzima i Englezima - rekao je turski šef države na konferenciji za štampu koju je prenosila televizija.

Tursko predsedništvo je kasnije preciziralo da su snimci slušani ali da nije podeljen nikakav pisani dokument.

- Oni su slušali razgovore koji su se ovde vodili, oni znaju - rekao je Erdogan.

Kašogija, saradnika Vašington Posta, ubila je saudijska grupa 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu gde je otišao da uzme dokumenta potrebna za venčanje.

Saudijske vlasti prvo su negirale da je on ubijen a zatim su navele da je on ubijen u operaciji koju Rijad nije odobrio.

Medjutim u članku objavljenom 2. novembra u Vašingnton Postu Erdogan je optužio najviše nivoe saudijske vlade da su naručile ubistvo, isključivši pri tom saudijskog kralja Salmana.

Turski mediji bliski vlasti i turski zvaničnici su u anonimnim izjavama stalno navodili ime saudijskog predstolonaslodnika Mohameda ben Salmana.

Erdogan je govorio danas pred odlazak u Pariz gde će na poziv svog francuskog kolege Emanuela Makrona prisustvovati komemoraciji stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata. Očekuje se da će na margini skupa Erdogan razgovarati s više svetskih zvaničnika, moguće i s američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Više od mesec dana od ubistva, telo Džamala Kašogija još nije pronadjeno. Jedan Erdoganov savetnik je prošle nedelje rekao da je telo isečeno i zatim istopljeno u kiselini.

Pročitajte još: 'Telo saudijskog novinara je PRETVORENO U TEČNOST i izliveno u kanalizaciju'

#Novinar

#Redžep Tajip Erdogan

#Ubistvo

'