AKTUELNO

Nekadašnji broj dva najopasnije islamističke ekstremističke grupe u Africi, grupe Al Šabab povezane s Alkaidom kandiduje se za predsednika Jugozapadne oblasti u Somaliji.

Somalijska vlada je ranije ovog meseca saopštila da Muhtar Robov nema prava da se kandiduje zato što je pod međunarodnim sankcijama.

Ukoliko Robov ipak bude uporan i nastavi kampanju posmatrači kažu da ima velike šanse da pobedi na regionalnim izborima idućeg meseca.

Za nalaženje Robova su nekad SAD nudile nagradu od pet miliona dolara.

Robov je iznenadio Somalijce kada se priklonio vladi prošle godine pošto je prethodno napustio grupu Al Šabab. Međutim, Vlada je sada zabrinuto zbog njegove popularnosti u Jugozapadnoj oblasti, i podupire svog kandidata, novcem, oklopnim vozilima i bezbednosnim snagma.

On je napusto grupu Al Šabab čiji je bio jedan od osnivača 2012. i predao se somalijskoj vladi u avgustu prošle godine. Kao jedan od osnivača Al Šababa, jedan je od ekstremista najvišeg ranga koji su napustili tu grupu.

Napustio je Al Šabab zbog, kako je rekao, ideoloških razlika i zatim vodio sopstvenu militantnu grupu koja se borila protiv Al Šababa.Robov je najavio da će se kandidovati za predsednika Jugozapadne države u Somaliji na regionalnim izborima pošto je narod iz te oblasti to tražio od njega.

U junu prošle godine posle izveštaja da Robov razgovara o predaji s somalijskom vladom američki Stejt department ga je skinuo sa svoje liste terorista i povukao nagradu od pet miliona dolara za njegovo hvatanje.

Izbori su veliki test za napore vlade Somalije da podstaknu otpadnike od Al Šababa i oslabe tu ekstremističku grupu koja i dalje kontroliše velike delove zemlje.

#Izbori

#Somalija

'