AKTUELNO

Uragan "Vilja" oslabio je noćas na oluju trećeg stepena dok je prelazio preko gradova na plaži, ribarskih sela i farmi na zapadnoj obali Meksika, u saveznoj držžavi Sinaloa.

Usled loših komunikacionih kanala i nedostatka svetlosti, tokom noći nije bilo moguće utvrditi precizno koliku je štetu oluja nanela, ali su zvaničnici saopštili da je na nekim mestima nestalo struje i da je bilo izveštaja da su slabe strukture od lima bile uništene, prenosi AP.

Američki centar za uragane saopštio je da se oluja u utorak uveče kretala brzinom od 28 kilometara na čas, a da se očekuje da će velikom brzinom oslabiti.

Ipak, kako se navodi, ovaj centar je upozorio da bi ta oluja mogla da nanese obilne padavine, poplave i klizišta u delovima saveznih držžava Halisko, Najarit i Sinaloa.

Meksičke vlasti juče su pokrenule evakuaciju hiljada građana u područjima na niskoj nadmorskoj visini zbog uragana "Vilja" koji se nalazio nadomak te držžave i kretao brzinom od 230 kilometara na čas, tada ga karakterišući kao "izuzetno opasnog".

Uragan se približžavao zapadnoj obali Meksika, a evakuisalo se između 7.000 i 8.000 hiljada ljudi, uglavnom sa područja države Sinaloa, prenela je američka agencija.

"Vilja" je u jednom trenutku dostigao nivo petog stepena, nakon čega se smirio na četvrti stepen, navela je tada agencija.

#Meksiko

#uragan

'