AKTUELNO

Sporazum iz Prespe je jedinstvena prilika za pomirenje i razrešenje dve decenije dugog spora između Skoplja i Atine i možda se više neće ponoviti, poručila je danas visoka komesarka EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Naša pozicija je jasna - EU u potpunosti podržava postignuti sporazum, istakla je Mogerinijeva u intervjuu makedonskoj agenciji MIA.

- To je jedinstvena prilika za pomirenje na Zapadnom Balkanu, a koja se možda više neće ponoviti. Nadam se da će sve strane shvatiti značaj trenutka i osigurati budućnost zemlje u okviru EU, budućnost kakvoj se cela nacija godinama nada da će postati stvarnost - rekla je evropska šefica diplomatije uoči glasanja u ponedeljak u parlamentu o primeni prespanskog sporazuma.

Ona je navela da su dve strane, Atina i Skoplje, "pokazali političku hrabrost, liderstvo, odgovornost" te da su radili teško da bi se "premostile razlike, stari problemi" i da bi se postigao "istorijski sporazum, koji je pozdravila cela Evropa".

Na grčkoj strani Prespanskog jezera u junu sporazum su potpisali grčki i makedonski premijeri, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, a kako je Mogerini podsetila, ona je imala privilegiju da bude na toj ceremoniji potpisivanja.

Treba poštovati, rekla je Mogerinijeva, to što je sada u obema zemljama u toku nacionalna procedura za primenu tog sporazuma i dodala da razume osetljivost i složenost istorijske pozadine spora kao i zabrinutosti koje su iskazane.

Kako je rekla, pomirenje, regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi su od vitalnog značaja u angažovanju EU na Zapadnom Balkanu i ključni su principi procesa proširenja Unije.

Razrešenje takvog složenog spora je od ogromnog značaja za region i njen napredak na putu ka EU, istakla je Mogerinijeva.

- Ovaj istorijski sporazum može doprineti transformaciji čitavog regiona Zapadnog Balkana. Negovanje dobrosusedskih odnosa pomaže nam da radimo zajedno na rešavanju velikog broja izazova i okolnosti koje delimo, uključujući i sfere poput migracije - rekla je ona.

Verujem da zajedno možemo postići mnogo za napredak, bezbednsot i stabilnost cele Evope, zaključila je Mogerini.

#Federika Mogerini

#Sporazum

'