AKTUELNO

Savezna služba za azil Austrije, nakon više čudnih odluka vezanih za homoseksualce, ponovo je dospela u žižu interesovanje javnosti savetom bračnom paru.

Jednom tražiocu azila iz Iraka, koji je u aprilu oženio austrijsku državljanku, odbijen je azil i treba da bude proteran.

U odluci nadležnih vlasti službenici su cinično obrazložili rešenje navodeći da Iračanin može da "neguje" svoj brak i po povratku u domovinu, preko Skajpa.

Ovaj 24-godišnji kuvar je podneo zahtev za azil jer strahuje po život pošto nije želeo da se priključi pobunjenicima. Svoju suprugu upoznao je u izbegličkom smeštaju u Lincu. Ona je dobrovoljno pomagala time što je izbeglice učila nemački jezik.

Krajem aprila se par venčao, ali prema Saveznoj službi za azil brak ne garantuje pravo boravka.

- Vama je moralo biti jasno da boravak u Austriji, u slučaju odbijanja zahteva, može biti samo privremen - navodi se u obrazloženju.

Službenici ne veruju da je 24-godišnjak u svojoj domovini u opasnosti, te ističu da na njega čeka sigurna budućnost tamo.

- Vaša znanja stečena u Austriji, obuka za kuvara, biće vam svakako od koristi - navodi se u obrazloženju. Dalje nadležni daju savete bračnom paru kako da neguju svoj ljubavni odnos posle proterivanja.

- Brak može biti negovan preko Skajpa i kraćim odmorima - navode oni. Bračni par najavio je da će podneti žalbu na ovo rešenje, a Iračanin, sve dok ne dobije odgovor na žalbu, moćiće da ostane u zemlji.

#Austrija

#Migranti

'