AKTUELNO

Užas!

U zemljotresu koji je u petak pogodio indonežanski otok Sulavesi, kao i cunamiju koji je usledio, stradalo je 1.347 osoba, prenosi Anadolu Agency (AA).

Podatak je saopštila Nacionalna agencija za upravljanje katastrofama (BNPB), javlja BBC.

Portparol BNPB-a Purvo Nugroho saopštio je da je hospitalizovano 1.799 povređenih osoba, a u privremenim skloništima smešteno je 61.867 osoba.

Opljačkana su pojedina vozila koja su prevozila pomoć unesrećenom stanovništvu, zbog čega je za pojedine konvoje određena policijska pratnja.

Iz Vojnog centra Pasang Kajua potvrdili su da je juče došlo do pljačkanja vozila koje je imalo policijsku pratnju. Takođe, dolazi do poteškoća u komunikaciji, a iz Centra su naveli kako zbog nedovoljnog broja pripadnika bezbednosti ne mogu obezbediti sigurnu sredinu na ulazu u Palu.

Do pljački dolazi većinom u Paluu i Dongali, područjima koja su najviše pogođena zemljotresom.

Lokalni televizijski kanal Metro objavio je videozapise na kojima je moguće videti štetu nastalu nakon pljačkanja trgovačkog centra.

U Dongali i Paluu vlada i nestašica goriva. Na putevima u naselju udaljenom oko 70 kilometara od Palua moguće je videti vozila koja su stala usled nestanka goriva.

U zemljotresima jačine 6,3, 6,9 i sedam stepeni koji su krajem jula odnosno u augustu pogodili indonežanski otok Lombok, poginule su 563 osobe, a više od 450.000 ljudi je osetilo posledice podrhtavanja tla.

#Indonezija

#Zemljotres

'