AKTUELNO

Godinu dana pošto je tokom svog prvog obraćanja u UN, zapretio da će "potpuno uništiti" Severnu Koreju, američki predsednik Donald Tramp ove nedelje se vraća na podijum u Njujorku, ali u potpuno izmenjenoj atmosferi, s namerom da svetu "proda" svoju diplomatiju kao uspešnu u smanjenju rizika od rata, piše Rojters.

Međutim, kako navodi britanska agencija, iako se očekuje da će se ovogodišnje obraćanje Trampa na Generalnoj skupštini UN značajno razlikovati od onog 2017, kada je severnokorejskog lidera Kima Džonga Una nazvao "raketašem (Rocket Man) u samoubilačkoj misiji", pojedini američki zvaničnici i analitičari napominju da Pjongjang tek treba da preduzme konkretne korake kako bi pokazao da je spreman da se odrekne nuklearnog arsenala koji, prema Vašingtonu, predstavlja pretnju po SAD.

Prema oceni britanske agencija, raspoloženje je definitivno promenjeno kada su se Tramp i Kim sastali na samitu bez presedana 12. juna u Singapuru, a u proteklih nedelju dana, severnokorejski lider je obećao južnokorejskom predsedniku Mun Džae-inu da će razmontirati pogon za lansiranje raketa i nuklearni kompleks, ako SAD preduzmu "odgovarajuće akcije".

Mada je delovalo da je uspostavljen pozitivan ton, dodaje Rojters, nisu do kraja ispunjeni zahtevi Vašingtona da Pjongjang preda celokupan popis programa naoružanja Severne Koreje i krene napovratnim koracima ka denuklearizaciji.

Tramp će se danas sastati s Munom kako bi dobio izveštaj iz prve ruke o samitu dve Koreje, pre nego što u utorak održi govor u UN.

#Donald Tramp

#Ujedinjene nacije

'