AKTUELNO

Dve militantne pobunjeničke grupe u Siriji odbacile su sporazum postignut ovog meseca izmedju Rusije i Turske o uspostavljanju demilitarizovane zone u sirijskoj provnciji Idlib. Jedna od grupa je navela da je cilj tog sporazuma da se "zakopa revolucija".

Ovo odbacivanje ukazuje na teškoće koje će se pojaviti prilikom primene tog sporazuma narednih nedelja, navodi agencija AP. Demilitarizovana zona treba da bude uspostavljena do sredine oktobra.

Ona bi trebalo da bude duboka zona duboka 15 do 20 kilometara, a trupe iz Rusije i Turske bi sprovodile koordinisane patrole.

Time se takodje ukazuje na podele medju pobunjeničkim frakcijama pošto su neke grupe koje Turska podržava, kao što je Nacionalni front za oslobodjenje, pozdravile sporazum kojim je sprečena velika ofanziva sirijskih vladinih snaga na Idlib.

Grupa Horas al-Din, što na arapskom znači Čuvari vere, nazvala je sporazum velikom zaverom. Ta grupa sastavljena je uglavnom od boraca Al Kaide koji su se odvojili od najveće militantne grupe u provinciji Idlib Hajat Tahrir al Šam.

Još jedna džihadistička grupa Ansar al-Din front izdala je danas saopštenje, koje su preneli sirijski opozicioni mediji, pozivajući sve pobunjeničke grupe u Idlibu da prevazidju svoje razlike tokom ovog "kritičnog perioda" zbog egzistencijalne borbe i pošto neprijatelj ne pravi razliku izmedju njih.

Idlib je poslednje veće uporište pobunjenika u Siriji.

#Sirija

'