AKTUELNO

Evropski pregovarač o Bregzitu Mišel Barnije je izjavio danas da njegov tim razmatra nove načine kontrole robe koja ulazi u Severnu Irsku, u nameri da prevaziđe glavnu prepreku u pregovorima o britanskom napuštanju EU.

Brisel i London još uvek traže soluciju koja bi ostavila otvorenu granicu izmedju članice EU Irske i Severne Irske koja se nalazi u sastavu Velike Britanije, i to šest meseci pre nego što će Britanija napustiti Uniju.

Barnije je izjavio da njegov tim veruje da najveći deo provere robe koja dolazi iz Britanije u Severnu Irsku "može da bude obavljen pre granice, preko dozvola kompanija ili na tržištu". Tako bi roba mogla slobodno da ulazi iz Severne Irske u Republiku Irsku. EU pregovarač je dodao da Unija ispituje koja roba "treba da bude proverena i gde, kada i ko može da sprovede te kontrole".

Ukoliko to ne uspe kontrola će biti uspostavljena na granici, dodao je on.

Britanska premijerka Tereza Mej putuje u Salburg u sredu da se sretne sa ostalim liderima EU, a njena vlada ima problema u pregovorima sa EU oko Bregzita kao i sa kritikama njenog modela napuštanja Unije iz redova njene, Konzervativne partije.

Velika Britanija je obavezna da napusti Evropsku uniju 29. marta sledeće godine.

#Bregzit

#EU

'