AKTUELNO

Na osnovu dva serijska broja koji su pronađeni na ostacima raketnog sistema, utvrđeno je da je on proizveden 1986. i da je u vlasništvu Ukrajine.

Serijski brojevi pronađeni na ostacima raketnog sistema Buk, koji je srušio putnički avion malezijske avio-kompanije "Malaysia Airlines" iznad istočne Ukrajine na letu MH17, pokazuju da je raketa proizvedena 1986. godine, saopštila je ruska vojska. Raketa je u vlasništvu Ukrajine, dodaje se.

Ovaj putnički avion koji je leteo na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur oboren je 2014. godine.

Foto: Tanjug AP

Prema rezultatima istraživačkog tima na čijem čelu je Holandija, na fragmentima rakete utvrđeno je postoje dva serijska broja.

Raketa je, prema rečima ruskog generala Nikolaja Paršina, proizvedena u vojnoj fabrici u Podmoskovlju 1986. godine, a iz fabrike je isporučena krajem iste godine u vojnu jedinicu koja je locirana na teritoriji današnje Ukrajine. Ova jedinica danas se zove 223. protivavionski odbrambeni puk ukrajinskih oružanih snaga, navodi se u izveštaju ruske vojske.

Ova jedinica učestvovala je u ratu na istoku Ukrajine.

Zvanični predstavnik ruske vojske Igor Konašenkov je saopštio da su snimci premeštanja „Buka“ iz Rusije u Ukrajinu, koje je predstavila zajednička istražna grupa falsifikovani. Prema njegovim rečima, ruski eksperti su izvršili detaljnu istragu ovih dokaza i došli do takvih zaključaka.

Ruska vojska je predstavila i audio-snimak ukrajinskih vojnika koji dokazuje umešanost Ukrajine u pad MH-17.

Ovim dokazima odbacuju se optužbe Ukrajine i svih onih koji tvrde da je Rusija odgovorna za obaranje putničkog aviona, navodi se u izveštaju Ministarstva odbrane.

Malezijski avion „boing 777“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. U avionu je bilo 298 putnika i članova posade i svi su poginuli. Kijev je za katastrofu optužio ustanike, a ovi su izjavili da ne raspolažu sredstvima koja bi omogućila da se obori avion na toj visini.

Kijev je više puta optuživao Moskvu za mešanje u poslove Ukrajine. Rusija to negira i smatra takve optužbe neprihvatljivim. Ministarstvo odbrane je više puta izjavljivalo da ne snabdeva ustanike vojnom tehnikom, municijom i drugom pomoći. Ministarstvo odbrane je izjave Kijeva o ovom pitanju nazvalo „apsolutnom besmislicom“. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da su izjave o ruskom vojnom prisustvu u Donbasu neosnovane — niko dosad nije izneo konkretne dokaze, uprkos višestrukim optužbama.

Pročitajte još: NASTAVLJAJU SE PRITISCI NA PEKING: Tramp planira nove carine na kinesku robu?

#Avion

#Rusija

#Ukrajina

'