AKTUELNO

Nakon napada u Berlinu pojačane su mere bezbednosti i na Balkanu.

Širom Evrope tokom božićnih i novogodišnjih praznika pojačane su mere bezbednosti zbog potencijalnih terorističkih pretnji, a naročito nakon ovonedeljnog napada u Berlinu..

U Francuskoj će 91.000 policajaca, žandarma i vojnika biti zaduženo za bezbednost na javnim mestima, uključujući crkve i vašare. U napadima islamista u toj zemlji za poslednje dve godine ubijeno je više od 230 ljudi, a više od godinu dana na snazi je vanredno stanje

- Pretnja je jaka, ali naš odgovor nikad nije bio jači - poručio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bruno le Ru.

U Italiji i Vatikanu mere bezbednosti podignute su na najviši nivo. Zvaničnici Rima zabranili su ulazak vozilima u centar grada, a antiteroristička policija nosi maske i mitraljeze. U Vatikanu, gde bi papa Franja trebalo da održi večernju Božićnu misu u crkvi Svetog Petra, policijska i vojna vozila obezbeđuju prilaz crkvi u rasponu od 100 metara. I u Milanu i drugim gradovima pojačane su mere bezbednosti, naročito oko verskih objekata.

U Belgiji, koja je više puta bila meta terorističkih napada, nivo bezbednosti podignut je zbog opasnosti od "mogućeg ili verovatnog" napada.

Foto: Beta

Ulice ispred Bakingemske palate u Londonu biće zatvorene tokom smene stražara, a ta mera uvedena je nakon napada kamionom na božićnom vašaru u Berlinu u kom je ubijeno 12 ljudi, saopštila je londonska policija. Policija je dodala da se razmatraju još neke bezbednosne mere jer je procenjeno da je vrlo moguće da dođe do terorističkog napada, a pojačane su mere bezbednosti i u Mančesteru.

Mađarska je takođe povećala mere bezbednosti na mestima gde se okuplja veći broj građana, poput božićnih vašara na trgovima, a isto je učinila i Austrija.

I Rusija je uvela vanredne mere bezbednosti u cilju zaštite od terorističkih napada. Moskovska policija najavila je ranije da će koristiti kamione da bi blokirala delove grada u kojima se odvijaju praznična javna okupljanja.

S. P.

#Božić

#Evropa

#Terorizam

'