AKTUELNO

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli pozvala je sve zemlje da obezbede da se takozvana Islamska država suoči sa "trajnim porazom" i naglasila da će SAD produbiti partnerstvo sa zemljama koje se bore protiv terorizma "kada je neophodna sila".

Ona je na sednici Savete bezbednosti održanoj u četvrtak rekla da je ideologija te ekstremističke grupe ukorenjena u "novim delovima sveta", ukazujući da se radi o neprijatelju koji se prilagođava i koji traži "neosvojene prostore" u svetu, prenosi AP.

- Borba protiv terorizma odvijaće se u različitim oblicima, ali ishod je siguran. SAD će nastaviti da bude sila u borbi protiv ID i Al kaide dok ne pobedimo tu pretnju - rekla je Hejli.

Šef Kancelarije UN za borbu protiv terorizma Vladimir Voronkov izjavio je da ID nastavlja da predstavlja ozbiljan izazov "posebno tokom transformacije u tajnu mrežu" i upozorio da će rastuća pretnja od pripadnika ekstremističkih grupa biti "raznolika i teško predvidiva".

Iako je otežano finansiranje ID, rekao je Voronkov, ta grupa i dalje kanališe sredstva preko granica, najčešće preko posrednih zemalja, do konačnog odredišta.

#Ambasada

#Islamska država

#Niki Hejli

#Ujedinjene nacije

'