AKTUELNO

Parlament Makedonije danas posle podne bi trebalo da za 30. septembar raspiše referendum o imenu države.

Nezvanično se očekuje da će predsednik Sobranja Talat Džaferu sednicu referendumu zakazati za 15.00, na zahtev partija vladajuće koalicije i opozicionih partija Albanaca.

U predlogu za odluke o referendumu, koji su potpisali poslanici vladajuće koalicije oko SDSM i DUI i opozicione albanske partije Besa, navodi se da će pitanje biti: "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem dogovora Makedonije i Grčke?".

Prema tom predlogu referedum o imenu će biti konsultativni što znači da će biti potreban manji cenzus nego u slučaju da je obavezujći, odnsno da bi bio uspešan potrebno je da izađe polovina ukupnog broja birača, nešto iznad 900.000 i da polovina od niih glasa za.

Zekiri je rekao da ne veruje da će poslanici najveće makedosne opozicione partije, koja se protivi Dogovoru sa Grčkom, blokirati raspisivanje referenduma.

Poslanička grupa VMRO DPMNE nije prisustvala koordinatovnom sastanku polsaničkih grupa sa predsednikom parlamenta Talatom Džaferijom, ali međi šekulišu da bi mogli da se sastanu pre sednice o raspisivanju referenduma.

VMRO DPMNE je prethodno najvila da će danas objaviti stav o referedumu na konferenciji za novonire, nakon što završi dodatne unutrašnje konsultacije.

#Makedonija

#referendum

'