AKTUELNO

Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da je Savet za celishodnost poništio suspenziju zaratustrijanskog člana gradskog veća u gradu Jazdu i rekla da sve verske manjine imaju pravo da vrše funkcije.

Odluka je doneta u slučaju Sepante Niknamija koji je suspendovan prošle godine, navodno nakon pritužbe zbog ograđivanja "kule tišine" (zaratustrijansko pogrebno mesto) u tom gradu, prenosi Asošiejted pres.

Šef Saveta čuvara Ahmad Džanati je uoči izbora u aprilu prošle godine saopštio da verske manjine ne treba da imaju predstavnike u gradovima u kojima većinu čine muslimani. Član Saveta za celishodnost, koji predstavlja višu instancu, Madžid Ansari rekao je da sve verske manjine u Iranu - zaratustrijanci, Jevreji i hrišćani - imaju pravo da učestvuju na lokalnim izborima, navela je IRNA, a preneo Asošiejted pres.

Niknam je u maju prošle godine ponovo izabran za člana gradskog veća Jazda.

Iranski Savet za celishodnost je administrativno telo koje je uspostavljeno nakon revizije ustava Irana 6. februara 1988. godine, sa ciljem da se prevaziđu razlike u gledištima Islamska savetodavne skupština i Saveta čuvara. Članove postavlja iranski Vrhovni vođa na period od pet godina.

#Iran

'