AKTUELNO

Od početka ofanzive sirijske vlade za preuzimanje provincije Dara od pobunjenika 19. juna, raseljeno je oko 330.000 ljudi.

Većina Sirijaca raseljenih zbog nedavnih sukoba, a koji su bili zaglavljeni na jugu Sirije kod granice s Jordanom, vratila se svojim domovima, saopštio je danas jedan visoki zvaničnik UN. Do povratka Sirijaca u oblasti koja sada kontroliše sirijska vlada došlo je dva dana nakon što je sirijska vojska preuzela kontrolu graničnog prelaza Nasib ka Jordanu.

Od početka ofanzive sirijske vlade za preuzimanje provincije Dara od pobunjenika 19. juna, raseljeno je oko 330.000 ljudi, a većina njih krenula je ka Jordanu koji izbeglicama nije dopustio prelazak granice.Borbe na tom graničnom području su okončane u petak pošto je uz posredovanje Rusije postignut dogovor.

Humanitarni koordinator Ujedinjenih nacija za Jordan Anders Pedersen rekao je novinarima da je svega 150 do 200 Sirijaca ostalo u blizini ključnog graničnog prelaza sa Jordanom, dodavši da su to, prema njegovim saznanjima, većinom muškarci.

Ipak, rekao je Pedersen, situacija je i dalje "veoma teška i veoma zabrinjavajuća".

Sirijski opozicioni aktivisti rekli su da se dogodilo intenzivno granatiranje sela koja kontrolišu pobunjenici kod UM el Majadina, nekoliko kilometara severno do graničnog prelaza Nasib.

Novinska agencija SANA je nekoliko sati potom prenela da je sirijska vojska zauzela Um el Majadin posle borbe sa opozicionim borcima.

Opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji saopštila je da se oko 60.000 Sirijaca vratilo svojim domovima, dok su hiljade ljudi otišle u druge oblasti.

#Jordan

#Sirija

'