AKTUELNO

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjasnio se danas protiv mogućnosti da u planiranim prihvatnim centrima van Unije azilanti mogu da podnesu zahteve za dobijanje azila.

To bi, kako je objasnio austrijskom državnom radiju Oe1, stvorilo efekat privlačenja, pa smatra da je pametnije da se izbeglice primaju direktno iz kriznih regiona, umesto da se stvara podsticaj da krenu na opasan put preko mora.

On je odbacio tvrdnje da se u unutrašnjo-političkoj debati stavio na stranu CSU protv nemačke kancelarke Angele Merkel. Dodao je da je legitimno da ima kontakte sa sestrinskom strankom.

Kurc je objasnio da diskusija u Nemačkoj nema mnogo veze sa ishodom Samita EU, već pre svega saq navodnim blateralnim sporazumima koje je Nemačka zaključila na tom skupu.

Pojedini tih bilateralnih sporazuma neće voditi ka smanjenju broja migranata.

Kurc je istovremeno izrazio zadovoljstvo rezultatima Samita EU, istakavši da je po prvi put došlo do 'preokreta u glavama'.

- Godine ulepšavanja i poziva na izdrživljost su prošle - uveren je on ističući da je shvaćeno da je neophodno drugačije rešenje od raspodele izbeglica, rešenje koje bi ojačalo Fronteks i predvidelo oštrije delovanje protiv nevladinih organizacija koje ne poštuju zakone.

#Migranti

#Sebastijan Kurc

'