AKTUELNO

Verovatno samo u Francuskoj jedan milijarder i jedan od najmoćnijih bankara u zemlji javno mogu da kritikuju predsednika Emanuela Makrona zbog zanemarivanja običnih ljudi, piše danas Rojters.

Međutim, kako se navodi, upravo je u Francuskoj to moguće zbog njene tradicije jednakosti.

- Makron ne razume male ljude. Bojim se da vodi Francusku ka sistemu koji marginalizuje najmanje povlašćene - izjavio je za "Mond" Fransoa Pino, jedan od najbogatijih ljudi u Francuskoj čija poslovna imperija uključuje modnu kuću Guči.

Na to je ironično reagovao Rišar Feran, koji je vodio Makronovu predsedničku kampanju prošle godine.

- Nema sumnje da samo milijarderi mogu da razumeju druge - naveo je on na Tviteru.

Pino, osnivač grupe Kering za prodaju luksuzne robe, nije jedini koji izražava zabrinutost zbog siromašnijih građana od kojih mnogi žive u predgrađima francuskih gradova.

Matje Pigas, koji je na čelu investicione banke Lazard u Francuskoj smatra da Makronu nedostaje "suštinska socijalna dimenzija" i politika borbe protiv svih vidova nejednakosti.

- Gde su planovi za razvoj predgrađa, borbu protiv siromaštva i dodatni napori za unapređenje obrazovanja - rekao je Pigas koji ima udeo u listu "Mond" i još nekim medijima za poslovni dnevnik "Les eko".

Francuski birači ne veruju mnogo u Makronova nastojanja da smanji nejednakost u zemlji, navodi Rojters. Većina njih veruje da je nejednakost porasla tokom Makronovog mandata, pokazuje prošlomesečno ispitivanje javnog mnjenja koje je sprovela kuća Opinjonvej.

Ipak, Pigas kaže da Makronu želi uspeh jer je "on poslednji bastion protiv populizma u Francuskoj".

#Emanuel Makron

#Francuska

'