AKTUELNO

Kako kaže, Zapad je odgovorio tako što je Rusiju ogradio bodljikavom žicom.

Od kraja Hladnog rata Rusija se u potpunosti otvorila prema zemljama Zapada, ali one su nas prevarile, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- U potpunosti smo se otvorili prema Zapadu, ali ne zato što smo bili poraženi. Uradili smo to sami, niko nas nije prisilio - rekla je Zaharova, u intervjuu za finski list "Hufvudstadsbladet", prenosi Tass.

Prema njenim rečima, nekadašnji sovjetski lider Mihail Gorbačov, arhitekta programa "perestrojke" želeo je "da okonča trku u naoružanju i Hladni rat", zbog čega se Rusija otvorila prema Zapadu.

- Ali bili smo prevareni. Odgovorili ste tako što ste nas ogradili bodljikavom žicom - rekla je ona ističući da je sve što je Rusija želela od Evrope saradnja - u oblasti ekonomska, trgovinska i kulturna.

Ona je dodala da su Rusi želeli da slobodno putuju u druge zemlje i oslobode se pribavljanja viza, međutim ta ideja je uvek bila odbijana.

- Sada svima pokazujemo: ''Nemojte ni da pomislite da nas ponovo napadate''. Nakon što smo izgubili 20 miliona ljudi u Drugom svetskom ratu, imamo pravo da to svima pokazujemo da se to više ne bi ponovilo. U proteklih dvadeset godina pokušavaju da nas okruže sa svih strana - rekla je Zaharova.

#Marija Zaharova

#Rusija

#SAD

'