AKTUELNO

Dogovor Makedonije i Grčke kojim se rešava dvoipodecenijski spor oko imena Makedonija sutra će potpisati šefovi diplomatija dve zemlje, zajedno sa medijatorom UN Metjuom Nimicom.

Svečana ceremonija potpisivanja Konačnog dogovora za rešavanje makedonsko-grčkog spora i o strateškom partnerstvu dve susedne zemlje biće održana na grčkoj i na makedonskoj strani Prespanskog jezera.

Najavljeno je prisustvo visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federke Mogerini, komesara za proširenje Johanesa Hana i podsekretarke UN za politička pitanja Rozmari di Karlo.

Dogovor će biti potpisan u selu Psarades na grčkoj strani Prespanskog jezera, nakon čega je predviđeno obraćanje premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, saopštila je makedonska vlada.

Sastanak delegacija vlada Makedonije i Grčke biće nastavljeni na makedonskoj strani pograničnog područja Prespe bilateralnim razgovorima i zajedničkim ručkom u selu Oteševo.

Zvanična satnica nije saopštena, ali lokalni mediji su objavili da ceremonija potpisivanja počinje u 9.30 po makedonskom, odnosno 10.30 po grčkom vremenu.

U delegaciji Vlade Makedonije, pored Zaeva i Dimitrova, biće i vicepremijerka i ministrka odbrane Radmila Šekerinska, vicepremijer za evropska pitanja Bujar Osmani i ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Dogovor o rešenju spora oko oko imena Makedonije podstakao je duboko nacionalističke stavove i u Grčkoj i u Makedoniji, a kritičari premijera Ciprasa i Zaeva optužuju za "izdaju".

Za sutra su na grčkoj strani Prespe najvljeni protesti protivnika dogovora, a najveća makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE organizovaće protestni marš u Bitolju, gradu udaljenom pedesetak kilometara od Oteševa.

Dogovorom Ciprasa i Zaeva, koji je postignut 12. juna, predviđeno je da Makedonija promeni ime u "Republika Severna Makedonija" uz promenu Ustava i referendum, a da Grčka prestane da sprečava prijem Makedonije u NATO i otpočinjanje pregovora o pristupanju EU.

Sporazum dva premijera pozdravile su EU, NATO, SAD i druge zemlje, među kojima je i Rusija.

#Grčka

#Ime

#Makedonija

#Sporazum

'