separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Vlasnici bistroa i kafića u Parizu s terasama traže zaštitu UN


Vlasnici bistroa i kafića s terasama, koji su sastavni deo pariskog načina života, traže od Uneska da njihove specifične objekte prizna kao ugrožene objekte šire vrednosti i svrsta ih na listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine.


Članovi udruženja vlasnika bistroa okupili su se danas u bistrou "Le Mestire" u centru Pariza, koji je, sa svojim bifeom od pocinkovanog lima, drvenim stolovima i stolicama i dekorativnim vinskim bocama, tipičan objekat te vrste, prenosi AP.

Oni kažu da pariski bistroi imaju ključnu ulogu u spajanju ljudi različitog porekla, veroispovesti, društvenih klasa i generacija, kao jeftina mesta na otvorenom gde se može popiti kafa ili podeliti obrok. 

Vlasnici navode i da su bistroi ugroženi rastućim cenama zakupa i konkurencijom, te da je njihov broj prepolovljen u proteklih 20 godina.

- Naše najlepše priče o ljubavi i prijateljstvu često su nastale baš u bistroima i na terasama - kaže vlasnik bistroa "Le Mestire" Alen Fonten, inače predsednik Udruženja. 

Kako je istakao, turista u obilasku Pariza "tu će pronaći mesto puno života, mesto koje će podeliti sa današnjim Parižanima, pri čemu sve multietničke, međuverske i socijalne razlike - nestaju u bistrou". 

Fonten napominje da "pravi pariski bistro" nudi domaću hranu i pristupačne cene - poput kafe za jedan evro, a ima i specijalnu dnevnu ponudu - čašu vina za 12 evra. 

Vlasnika bistroa preplavljuju emocije dok govori o ekstremističkim napadima izvedenim novembra 2015, na čijoj su se meti, između ostalog, našli baš - pariski kafići s terasama. 

- To me je zabolelo jer je napadnuto parisko umeće življenja- kaže Fonten. Udruženje se nada da će Unesko kandidaturu vlasnika bistroa i kafića s terasama razmotriti iduće godine, dok tu inicijativu podržava gradonačelnica Pariza An Idalgo.  

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti