AKTUELNO

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu uputio je danas poruku iranskoj javnosti preko društvenih mreža, samo dva dana nakon protesta širom Irana protiv izraelske kontrole nad Jerusalimom.

- Danas ću dati ponudu bez presedana Iranu. Odnosi se na vodu - najavio je Netanjahu pošto je sipao vodu iz bokala u čašu i pio, što se vidi na dvominutnom video snimku objavljenom na Jutjubu.

Netanjahu je objasnio da iranska meteorološka organizacija navodi da skoro 96 odsto Iranaca pati zbog suše i potom je istakao izraelska dostignuća u vodoprivredi i ponudio je pomoć.

- Izrael stoji uz narod Irana i zato ja želim da spasim bezbroj iranskih života - poručio je izraelski lider.

On je objasnio da je "iranski narod žrtva okrutnog tiranskog režima koji im uskraćuje vitalnu vodu".

- Nažalost, Iran zabranjuje Izraelcima da ga posete - tako da ćemo morati da budemo kreativni. Pokrenućemo vebsajt na farsiju s detaljnim planovima kako Iranci mogu da prerade otpadne vode. Pokazaćemo iranskim poljoprivrednicima kako mogu spasiti svoje useve i nahraniti svoje porodice - rekao je premijer Izraela.

On je ocenio da je "iranski narod dobar i pristojan" i da "ne bi trebalo da se suočava sam sa okrutnim režimom".

Netanjahu je obećao pomoć kako Iranci ne bi morali da pate i naveo da mržnja iranskog režima neće zaustaviti poštovanje i prijateljstvo naroda dve zemlje.

Iranci su u petak protestovali protiv Izraela na Dan Jerusalima da osude izraelsku okupaciju palestinskih teritorija.

Uzvikujući "Smrt Izraelu" demonstranti su protestovali protiv izraelske okupacije Jerusalima u kome je po muslimanskom verovanju prorok Muhamed započeo svoje putovanje u raj.

Palestinci žele da u istočnom delu tog grada, koji je Izrael anektirao nakon što ga je okupirao u ratu 1967. godine, bude sedište njihove buduće nezavisne države.

Iran ne priznaje Izrael i podržava ekstremističke organizacije kao što su palestinski Hamas koji vlada pojasom Gaze i libanski Hezbolah.

Ta zemlja obeležava Al Kuds dan (Dan Jerusalima) od početka Islamske revolucije 1979. godine. Al Kuds je arapsko ime Jerusalima i Iran kaže da je ta dan prilika da se izrazi podrška Palestincima.

#Benjamin Netanijahu

#Iran

#Izrael

'