AKTUELNO

Vladajuća stranka je podnela amanadman na osnovu koga bi bez telefona trebalo da budu i profesori.

Deca zavisna od mobilnih telefona u Francuskoj moraće da idu u škole bez njih na osnovu zakona, koji je ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanke nazvao "merom odvikavanja" u bobi protiv ometanja na času i maltretiranja.

Partija francuskog predsednika Emanuela Makrona Republika u pokretu nada se da će zakon biti izglasan pre početka nove školske godine u septembru. Više od 90 odsto dece stare 12 i više godina imaju mobilni telefon u Francuskoj, preneo je Rojters.

- Mobilni telefoni su tehnosloška prednost, ali ne mogu da monopolizuju naš život - izjavio je je Blanke za LCI njuz kanal.

- Ne možete pronaći svoj put u svetu tehnolohije ako ne umete da čitate, pišete, brojite, poštujete druge i radite kao tim - istakao je on.

Vladajuća stranka je podnela amanadman na osnovu koga bi bez telefona trebalo da budu i profesori, na šta je ministar odbrane reagovao rečima da misli da to nije neophodno. Iz učiteljskog sindikata UNSA Stefan Kroše je rekao za RTL da je to uvreda za odraslo osoblje i da predstavlja bezbednosni rizik.

Pristalice zakona kažu da korišćenje pametnih telefona među decom pojačava sajber maltretiranje, olakšava pristup pornografiji i ometa sposobnost mladih da se integrišu u društvo.

#Francuska

#Mobilni telefon

#škola

'