AKTUELNO

Britanska vlada odobrila je danas izgradnju treće piste na londonskom aerodromu Hitrou, čime je otvoren put za izjašnjavanje parlamenta o tom pitanju, posle skoro decenije odlaganja u realizaciji tog projekta.

Britanski ministar za saobraćaj Kris Grejling je "zeleno svetlo" vlade okarakterisao kao pravi potez za Britaniju, koji ukazuje i na posvećenost države globalnom povezivanju, prenosi agencija AP.

O lokaciji nove piste, čija će izgradnja koštati 18,5 milijardi dolara, diskutovalo se godinama usled zabrinutosti zbog zagađenja, saobraćaja i buke, a planovi o proširenju aerodroma naišli su i na oštro protivljenje lokalnih zajednica i aktivista za zaštitu životne sredine.

Britansko Ministarstvo saobraćaja je prošle godine zatražilo mišljenje javnosti o planovima izgradnje nove piste, navodeći da će taj projekat omogućiti dodatnih 260.000 letova godišnje i pružiti podsticaj britanskoj ekonomiji od 99 milijardi dolara u trajanju od 60 godina.

Hitrou je već jedan od najprometnijih aerodroma u svetu, a izgradnja treće piste bi, kako javlja Rojters, trebalo da počne 2021. godine da bi 2026. godine bila potpuno u funkciji.

#Aerodrom

#Britanija

'