AKTUELNO

Posrednik UN za Jemen u pregovorima je sa pokretom Huta o predaji kontrole nad lukom Hodeidom Ujedinjenim nacijama, u pokušaju da spreči mogući napad koalicije na čelu sa Saudijcima na taj grad.

Međunarodne humanitarne agencije upozoravaju da bi velika bitka za Hodeidu, grad u Jemenu sa 400.000 stanovnika, mogla da dovede do krvoprolića i zatvaranja luke kroz koju prolazi većina trgovinskog uvoza te zemlje i dostavlja se neophodna humanitarna pomoć.

Posrednik UN za Jemen, Martin Grifits, u pregovorima je sa pokretom Huta o predaji kontrole nad lukom Hodeidom Ujedinjenim nacijama, u pokušaju da spreči mogući napad koalicije na čelu sa Saudijcima na taj grad, saopštili su danas jemenski politički izvori, prenosi Rojters.

Grifits je u subotu stigao u Sanu, jemensku prestonicu u rukama Huta, dok su trupe uz podršku koalicije prišle na manje od 10 kilometara toj luci na Crvenom moru, koja je odavno ključna meta u tamošnjem ratu, navode lokalni vojni zvaničnici.

- Grifits dolazi sa predlogom Hutima da Hodeidu stave pod nadžor UN - rekao je visoki jemenski političar blizak međunarodno priznatoj vladi predsednika Abd-Rabu Mansura Hadija, koji je u egzilu.

#Jemen

#Ujedinjene nacije

'