AKTUELNO

Glavne teme biće evakuacija civila i dostava humanitarne pomoći.

Na zahtev Francuske, Savet bezbednosti UN održaće sutra hitnu sednicu o humanitarnoj situaciji u sirijskom gradu Alepu, saopštile su diplomate.

Sednica će, u obliku konsultacija iza zatvorenih vrata, biti održana u Njujorku.

Agencija Frans prvobitno je javila da bi sastanak mogao da bude održan večeras, ali je kasnije saopšteno da će ambasadori 15 zemalja članica Saveta bezbednosti sutra dobiti informacije o situaciji u Alepu od podsekretara UN za humanitarne poslove i hitnu pomoć Stivena O'Brajena.

Francuski ambasador pri UN Fransoa Delatr pomenuo je novinarima i evropsku inicijativu o raspoređivanju međunarodnih posmatrača za nadgledanje situacije u Alepu.

- Francuska, Nemačka i drugi evropski partneri rade na tom predlogu kako bi se osigurala bezbedna evakuacija civila i dostava humanitarne pomoći u Alep - rekao je Delatr i dodao da je "važnije nego ikada" raspoređivanje međunarodnih posmatrača pod okriljem UN za nadgledanje evakuacije.

Francuska i SAD su ranije tražile međunarodne posmatrače.

Prvi medicinski konvoj sa ranjenim civilima krenuo je danas iz poslednjeg uporišta pobunjenika u istočnom Alepu, čime je počela evakuacija predviđena sporazumom koji su odobrile Rusija i Turska. U tom prvom konvoju evakuisano je oko 1.000 ljudi, među kojima oko 200 pobunjenika.

Sirijska televizija i ruska vojska navele su da je večeras krenuo i drugi konvoj sa 15 autobusa.

I. P.

#Alep

#Njujork

#Savet bezbednosti

#Sirija

#Ujedinjene nacije

'