AKTUELNO

Svet je u čudu ovih dana posmatrao ponašanje severnokorejskog vođe Kim Džong Una, koji je uprkos oštroj reakciji američkog predsednika Donalda Trampa da otkaže dugonajavljivani susret s njim, kasnije pomirljivim tonom istakao da je Pjongjang ipak i dalje otvoren za saradnju s Vašingtonom.

To je, kako se ocenjuje, neverovatan obrt u ponašanju lidera jedne od najzatvorenijih zemalja sveta, koji je do pre samo nekoliko meseci znao samo za jezik pretnji kada su u pitanju SAD, "a sada kao da je potpuno kapitulirao".

- Želeli bismo da još jednom stavimo do znanja američkoj strani da imamo nameru da sednemo za sto kako bismo rešili problem na svaki mogući način, u bilo kom trenutku - saopštio je u petak rano ujutru zamenik severnokorejskog ministra spoljnih poslova Kim Kje Gvan i istakao kako će se njegova zemlja s posebnim žarom potruditi da pokaže Americi dobru volju, pre svega uništavanjem najvećeg dela jedinog Džong Unovog postrojenja za testiranje nuklearnih projektila Pungje Rija.

S tim u vezi, severnokorejska vlada je u petak kao dokaze objavila seriju fotografija na kojima se vidi da su u eksplozijama u četvrtak uništeni glavni tuneli Pungje Rija za testiranja oružja za masovno uništenje. Navedeno je da je tako Kim zaista ispunio deo svojih obećanja o denuklearizaciji, a što je bio preduslov za održavanje njegovog samita s Trampom 12. juna u Singapuru.

Umilne reči Severnokorejaca usledile su samo nekoliko sati nakon što su planetom odjeknule Trampove reči upućene Kimu u pismu.

- Radovao sam se unapred što ću biti tamo sa vama. Nažalost, zbog ogromnog besa i otvorenog neprijateljstva prikazanog u najnovijim vašim izjavama, smatram da je neprimereno, u ovom trenutku, da se održi taj dugo planirani sastanak. Vi govorite o vašoj nuklearnoj sposobnosti, ali naša je tako masivna i moćna da molim boga da nikada ne bude upotrebljena. Želeo bih da vam zahvalim na oslobađanju američkih državljana koji su bili zarobljeni u vašoj zemlji, to je bio lep gest, koji veoma cenim. Ali Severna Koreja je ipak izgubila veliku šansu za trajni mir i veliki napredak i bogatstvo. Ovo je jedan tužan momenat u istoriji - naveo je Tramp u pismu, reagujući na žestoke napade severkorejskog ministarstva spoljnih poslova kojima je Americi zaprećeno da ili pristane da sedne za pregovarački sto ili uđe u nuklearni rat.

Takav preteći ton Pjongjanga u trenutku pokušaja prevazilaženja svih problema na relaciji Kim-Tramp došao je zbog kontroverzne izjave potpredsednika SAD Majka Pensa da bi Severna Koreja mogla da prođe kao Libija ako se ne povinuje svim zahtevima Vašingtona. Nakon reakcije šefa Bele kuće da otkaže samit, Džong Un kao da je ponovo spustio loptu, za šta je, kako se ocenjuje, veoma teško pročitati razloge.

Dok jedna grupa analitičara smatra da je Kim ojačao zbog podrške kineskog predsednika Si Đinpinga, kod kog je u prethodnom periodu putovao dvaput u mesec dana, te da otud i potiče njegov povremeni grubi ton na račun SAD, drugi smatraju suprotno.

Naime, Trampu je krajem nedelje najviše zasmetalo to što Kim Džong Un, iako je uništio deo Pungje Rija, odbija da dozvoli Americi da ima potpuni pristup njegovim projektilima i ostalom oružju. Sumnja se da je zbog Trampa ipak spreman da se povinuje i tom zahtevu.

#Donald Tramp

#Kim Džong Un

'