AKTUELNO

Stranka bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija, Forca Italija, razmatra da ostane po strani kako bi omogućila savezničkoj Ligi da oformi vladu sa Pokretom pet zvezdica, navode danas neimenovani izvori u Berluskonijevoj partiji.

Forca Italija je do sada odbijala da uzmakne i omogući krajnje desničarskoj Ligi da prihvati ponudu Pokreta pet zvezdica da zajedno oforme vladu, ali su tri visoka izvora u toj stranci rekla danas Rojtersu da bi Forca Italija mogla biti spremna da promeni svoj stav.

- Berluskoni razmišlja o tome - rekao je jedan od tih izvora.

Italija je u političkom procepu otkako su 4. marta održani izbori bez jasnog ishoda, pri čemu Pokret pet zvedica nudi Ligi da formiraju vladu, ali samo pod puslovom da Liga jasno raskrsti sa svojim partnerom, Berluskonijem.

Italijanski predsednik Serđo Matarela predložio je juče političkim snagama u svojoj zemlji da podrže "neutralnu vladu" koja bi vladala do kraja godine, istakavši da nema nade u bilo kakvu političku alijansu, ali su dve najveće italijanske stranke - Liga i Pokret pet zvezdica - odbacile Matarelin poziv i traže ponovne izbore.

#Italija

#Silvio Berluskoni

'