AKTUELNO

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvali su danas na reformu izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, poručivši da budući rezultati izbora za Dom naroda Federacije BiH "ne mogu biti talac partijskih interesa".

Mogerini i Han su, u zajedničkom saopštenju, podsetili da je u nedavnom izveštaju o BiH, Evropska komisija pozvala političke lidere da preuzmu odgovornost i pokažu spremnost na kompromis o rešenju po pitanju indirektnog izbora u Dom naroda entiteta Federacije BiH.

- U vezi sa ranije preuzetim obavezama, politički lideri tek treba da postignu dogovor o tome kako izmeniti odredbe izbornog zakonodavstva posle nedavnih odluka Ustavnog suda BiH - naveli su Mogerini i Han.

Trenutni napori na pružanju pomoći razgovorima koje predvode ambasadori EU i SAD su pružili, kako smatraju, okvir u kojem je moguće iznaći rešenje, prenela je Fena.

Izrazili su očekivanje da lideri BiH bez odlaganja postignu kompromis u najboljem interesu svoje zemlje, upozorivši da bi, ukoliko se rezultati opštih izbora ne budu mogli primeniti, formiranje nove vlasti moglo biti ugroženo.

U saopštenju prosleđenom iz Delegacije EU u BiH naveli su da će Centralna izborna komisija BiH u narednim danima raspisati oktobarske opšte izbore i izrazili uverenje da će CIK sprovesti svoj mandat na nezavisan i profesionalan način.

- Održavanje izbora i implementacija njihovih rezultata, uključujući i ispravno funkcioniranje institucija, predstavlja osnovni demokratski uslov za bilo koju zemlju koja teži ka članstvu u EU. Budući izborni rezultati ne mogu biti talac partijskih interesa - zaključili su Mogerini i Han.

#Federika Mogerini

#Johanes Han

'