AKTUELNO

Talibani su objavili da počinju sa prolećnom ofanzivom i odbacili su ponudu za mirovne razgovore predsednika Avganistana Ašrafa Ganija.

Ekstremisti su najavili da će glavna meta njihovih napada biti američke snage u Avganistanu.

Nasilje i teški okršaji već traju i pre ove najave talibanskih ekstremista, navela je agencija Rojters, podsetivši da je od pocetka ove godine na stotine ljudi poginulo i ranjeno u seriji napada u Kabulu.

Gani je u februaru ponudio mirovne razgovore "bez preduslova", međutim talibani su predlog odbacili.

Američki državni sekretar Džon Salivan rekao je da talibani stoje iza hiljada ubistava u Avganistanu svake godine, te da "nema potrebe za novom 'borbenom sezonom' ".

- Ipak, talibani su najavili još jednu kampanju besmislenog nasilja usmerenog na demokratski izabranu i međunarodno priznatu avganistansku vladu i Avganistance.

Talibanski ekstremisti kažu da je njihova kampanja odgovor na agresivniju američku strategiju usvojenu prošle godine, koja ima za cilj da privoli ekstremiste na mirovne razgovore.

Američka vojska u Avganistanu obučava avganistanske vojnike, a američkim komandantima data su široka ovlašćenja u izvođenju vazdušnih udara protiv ekstremista u toj zemlji.

Prema istraživanju BBC, ekstremisti su aktivni na oko 70 odsto teritorije Avganistana.

Procena Pentagona je da je 56 odsto zemlje pod kontrolom avganistanske vlade, navela je britanska agencija.

#Talibani

'